VSAA strauji pieaug saņemto iesniegumu skaits par slimības pabalstu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) šogad saņemto iesniegumu skaits par slimības pabalstiem strauji pieaug - ja janvārī tika saņemti aptuveni 76 400 iesniegumu, kas ir aptuveni 2500 dienā, tad līdz februāra vidum saņemti jau 86 800 iesniegumu jeb vidēji 5800 dienā, pavēstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Kopumā dati liecina, ka 2020.gadā vidēji mēnesi apmaksāti 38 115 saslimšanas gadījumi, tostarp vidēji 1438 saistībā ar Covid-19. Pērn šis skaitlis ir audzis un kopumā mēnesī apmaksāti vidēji 50 381 saslimšanas gadījumi, no kuriem vidēji 13 741 bija saistīti ar Covid-19. Šogad, gada pirmajā mēnesī, šis cipars aizvien palielinājies, sasniedzot 76 400 iesniegumus, taču vienlaikus dati līdz 22.janvārim liecina, ka saistībā ar Covid-19 izsniegtas 12 542 slimības lapas.

VSAA skaidro, ka šī gada janvārī apmaksāto saslimšanas gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir samazinājies, un tas saistāms gan ar VSAA nodarbināto prombūtni darbnespējas dēļ, gan ar slimības pabalstu pieškiršanas nosacījumu maiņu.

VSAA atzīmē, ka saslimšanas gadījums tiek definēts kā viens nepārtraukts saslimšanas periods. Viena gadījuma apmēros klients arī varot iesniegt vairākas darbnespējas lapas.

Savukārt ar Covid-19 gadījumiem saistīto darbanespējas lapu vidū ir arī tādas, kas izsniegtas, lai vecāks mājās varētu aprūpēt saslimušu bērnu.

Ņemot vērā noslodzi, VSAA patlaban organizē virsstundu darbu slimības pabalstu pieprasījumu izskatīšanai un pabalstu aprēķināšanai, bet aizvien pieaugošā iesniegumu skaita dēļ arī tas vairs nedod iespēju iekļauties normatīvajos aktos noteiktajā lēmuma pieņemšanas termiņā - 10 darba dienās.

Saistībā ar šo Saeima ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā par slimības pabalsta izmaksas termiņa pagarinājumu. VSAA skaidro, ka tā bija vērsusies Labklājības ministrijā, lai uz laiku pagarinātu lēmumu pieņemšanas termiņu līdz vienam mēnesim. Šis termiņš ir no dienas, kad VSAA saņēmusi visus pakalpojuma piešķiršanai nepieciešamos dokumentus un citu informāciju.

Atbilstoši VSAA paustajam, augstās noslodzes rezultātā paredzams, ka slimības pabalsta pieprasītājiem jau februārī un iespējams arī martā būs jārēķinās ar ilgāku laiku līdz viņi saņems pabalstu.

Tāpat VSAA atgādina, ka aģentūra apmaksā slimības pabalstu par darbnespējas lapas "B" periodu. Pēc tam, kad ārsts noslēdzis darbnespējas lapu "B", jāpieprasa slimības pabalsts VSAA, ko visērtāk izdarīt elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu "E-iesniegums VSAA pakalpojumiem".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu