Tihanovska: Pieprasām izvest Krievijas spēkus no mūsu teritorijas (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: ARIS OIKONOMOU / AFP

Trimdā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska pirmdien vēlreiz aicinājusi izvest Krievijas karaspēku no viņas valsts, norādot, ka centīsies panākt, lai šo jautājumu apspriež ANO Drošības padome.

"Pieprasām izvest Krievijas spēkus no mūsu teritorijas. Un centīsimies panākt, lai šis jautājums tiek apspriests Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē," teikts viņas izplatītajā paziņojumā. "Lai kādi būtu turpmākie soļi pret Baltkrievijas suverenitāti, tiem būs visnopietnākās sekas."

Pēc Tihanovskas vārdiem, Baltkrievijā "nav absolūti nekādas objektīvas nepieciešamības" pēc citu valstu spēku klātbūtnes.

"Vēl nesen dzirdējām apliecinājumus, ka Krievijas spēki pametīs Baltkrievijas teritoriju 20.februārī, beidzoties mācībām. Šodien, 21.februārī, ģenerālštāba priekšnieks Viktors Guļevičs paziņojis, ka Krievijas bruņoto spēku vienības dosies projām no mūsu valsts teritorijas, kad tas būšot "objektīvi nepieciešams"," rakstījusi Baltkrievijas opozīcijas līdere.

"Baltkrieviju ierauj svešā karā un pārvērš par agresori.

[Prezidents Aleksandrs] Lukašenko par Kremļa atbalstu samaksājis ar suverenitāti, un mēs tagad redzam sekas," viņa uzsvērusi.

"Iespējams, Krievijas spēku uzraudzībā režīms vēlētos sarīkot nelikumīgu referendumu, piedāvājot baltkrieviem nobalsot par to, lai mūsu valsts pārstātu būt neitrāla un kodolbrīva. Vai leģitimitāti zaudējis cilvēks var garantēt, ka kontrolē situāciju attiecībā uz Krievijas spēku klātbūtni?" vaicājusi Tihanovska.

Lukašenko pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievija pieņemtu kodolieročus, ja rastos kaut kādi ārēji apdraudējumi.

Baltkrievija šobrīd nav kodolvalsts, bet iespējams, ka konstitucionālās reformas, par kurām Lukašenko režīms svētdien aicinās baltkrievus balsot referendumā, varētu paredzēt arī juridisku iespēju Baltkrievijā turēt kodolieročus.

Kā ziņots, Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins svētdien pavēstīja, ka arī pēc Baltkrievijas un Krievijas militāro mācību "Sojuznaja rešimostj" oficiālajām beigām svētdien Krievijas karaspēks paliks Baltkrievijā, lai veiktu "kaujas gatavības pārbaudi". Kā iemeslu šādam lēmumam viņš minēja militārās aktivitātes pieaugumu pie Baltkrievijas un Krievijas ārējām robežām un situācijas saasināšanos Donbasā.

Turklāt ministrs nenosauca termiņu, cik ilgi Krievijas karaspēks uzturēsies Baltkrievijā.

Kā iemeslu minot piedalīšanos mācībās, Baltkrievijā ievesti apmēram 30 000 Krievijas karavīru un bruņojums, bet iepriekš amatpersonas Maskavā un Minskā solīja, ka pēc mācību beigām Krievijas karaspēks Baltkrieviju atstās. Rietumvalstis uzskata, ka Krievija plāno izmantot Baltkrievijas teritoriju, lai iebruktu Ukrainā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu