Ukrainas atbalsta biedrības vadītāja kritizē bēgļu uzņemšanas plānu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainas atbalsta biedrības valdes locekle Jana Streļeca kritiski raugās uz Iekšlietu ministrijas (IeM) plānu iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanai, norādot, ka tas ir apokaliptiskais variants.

Patlaban nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits, taču IeM lēš, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu. Paredzēts, ka bēgļu ierašanās gadījumā tos izvietotu viesnīcās, nevis kādās speciālās nometnēs. Tāpat daļa varētu mitināties pie radiem vai paziņām.

Streļeca norādīja, ka 10 000 bēgļu ierašanās nav izslēdzama, tomēr, viņasprāt, ir jāpievērš uzmanība tiem, kas jau no Ukrainas ieradušies Latvijā, apzinot to personu skaitu.

Noteikts, ka bez vīzas Ukrainas pilsoņi var atrasties Eiropas Savienībā 90 dienas.

"Tie 10 000 bēgļu, ko Latvija grasās uzņemt, būs tie, ko nebūs varējusi uzņemt Polija, Lietuva, un tas ir tāds galējs scenārijs. Jāsaprot, vai viņiem šobrīd ir vajadzīga palīdzība, jo, ja viņi varējuši atbraukt uz Latviju, tad viņiem materiālā palīdzība nav vajadzīga. Lielākā daļa ir tie, kas meklē kur siltāk un kur labāk, viņi nav savas valsts patrioti," uzskata Streļeca.

Viņasprāt, ir jāatbalsta tie cilvēki, kas cīnās Ukrainā, cīnās par Ukrainu, nevis tie, kuriem nav vēlmes integrēties Latvijā un runāt latviešu valodā. Turklāt viņa atzīmēja, ka arī bērnu uzņemšana krievu skolās nav risinājums, jo tad "veidosies nākamā neintegrētā paaudze".

"Jāatceras, ka no Ukrainas brauc prom ne tie patriotiskākie cilvēki.

Viņiem nav patriotisku sentimentu ne pret Ukrainu, nedz arī mīlestība pret Latviju, taču viņiem šeit dzīvo radinieki. Ja šis konflikts [Ukrainā] beidzas, tad varbūt šie cilvēki aizbrauks atpakaļ, bet mēs nezinām, cik lieli zaudējumi būs Ukrainas infrastruktūrai un vai cilvēki gribēs un varēs braukt mājās pēc 90 dienām," pauda Streļeca.

Vienlaikus viņa atzina, ka, iespējams, ar to, kas jau tiek darīts Ukrainas labā, nepietiek, bet, "kamēr kāda no Ukrainas atomelektrostacijām nav uzgājusi gaisā, tikmēr iespējas kaut kādām diplomātiskām sarunām ir".

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas rītā paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, aicinot Ukrainas armiju "nolikt ieročus".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu