Kuldīgas novada dome pauž atbalstu Ukrainas tautai un gatavību izmitināt bēgļus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Krievijas vēstniecības pulcējas cilvēki, protestējot pret iebrukumu Ukrainā. Attēls ilustratīvs.
Pie Krievijas vēstniecības pulcējas cilvēki, protestējot pret iebrukumu Ukrainā. Attēls ilustratīvs. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ceturtdien, 24. februārī, Kuldīgas novada domes sēdē deputāti kā pirmo izskatīja jautājumu par atbalstu Ukrainas tautai saistībā ar Krievijas militāro agresiju, informēja pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Deputāti pieņēma lēmumu, kurā pauž nosodījumu Krievijas militārajai agresijai Ukrainā un atbalstu Ukrainas tautai.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam") pašvaldības vārdā pauda atbalstu Ukrainas tautai saistībā ar šorīt notikušo plaša mēroga Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu. Viņa uzsvēra, ka Krievijas militārā agresija ir rupjš starptautisko normu pārkāpums. Latvijas augstākās amatpersonas stingri nosoda Krievijas agresiju, kā arī jau ir mudinājušas starptautisko sabiedrību to apturēt.

"Arī mēs iestājamies par Ukrainas suverenitāti, neatkarību un nedalāmību. Vēlos izteikt cerību, ka ar starptautiskās sabiedrības atbalstu izdosies maksimāli ātri izbeigt Krievijas militāro agresiju Ukrainā, Ukrainā atkal iestāsies miers un Ukrainas valsts un tauta būs atkal drošībā un pasargāta no militāra apdraudējuma," sacīja Bērziņa.

Viņa piebilda, ka Latvijas valsts augstākās amatpersonas apliecina, ka Latvijai pašlaik tieša militāra apdraudējuma nav.

"Vēršos pie jums, Kuldīgas novada iedzīvotāji - būsim vienoti atbalstā Ukrainai un Ukrainas tautai un, ja būs nepieciešams, palīdzēsim uzņemt bēgļus no kara skartajām teritorijām," pauda pašvaldības vadītāja.

Deputāti lēmumā pievienojās Latvijas augstāko amatpersonu aicinājumam starptautiskajai sabiedrībai nekavējoties apturēt Krievijas militāro agresiju un sākt NATO 4.panta konsultācijas, lai lemtu par alianses rīcību.

Tāpat nolemts paust atbalstu pilsētas Čuhujivas, ar ko pašvaldība sadarbojas, iedzīvotājiem Harkovas apgabalā un Skrundas sadraudzības pilsētas Kosivas iedzīvotājiem Ivanofrankivskas apgabalā Ukrainā, kā arī Kuldīgas sadraudzības pilsētas Mchetas Gruzijā iedzīvotājiem, nosūtot Kuldīgas novada pašvaldības atbalsta vēstuli un nepieciešamības gadījumā nodrošinot palīdzību un atbalstu, tostarp bēgļu izmitināšanai no militārā konflikta zonām.

Vēstulē pašvaldība lūgs ukraiņu pašvaldību vadītājus informēt kolēģus, kuri uztur starptautisko sadarbību, ja ir nepieciešama Kuldīgas novada pašvaldības palīdzība.

Kuldīgas novada domes deputāti atbalstīja arī Kuldīgas novada pašvaldības resursu izmantošanu bēgļu izmitināšanai nepieciešamības gadījumā. Lēmumā noteikts, ka primāri bēgļu izmitināšanai izmantojamas Kuldīgas novada Sporta skolas naktsmītnes un Kuldīgas novada sporta zāles, tās pielāgojot bēgļu uzņemšanai.

Kā vēstīts, neilgi pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā ceturtdienas rītā Krievijas bruņotie spēki veica raķešu triecienus un iebruka savā kaimiņvalstī vairākos virzienos, arī no 2014.gadā okupētās Krimas. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izsludinājis valstī karastāvokli un paziņojis, ka Ukraina sarauj diplomātiskās attiecības ar Krieviju.

Ukrainas armija iesaistījusies karadarbībā pret Krievijas bruņotajiem spēkiem, sadursmēs un Krievijas triecienos zaudējot vairākus desmitus karavīru. Ukraina paziņojusi arī par vairākiem notriektiem Krievijas lidaparātiem, ko Krievija gan noliedz.

Eiropas Savienība, ASV, Lielbritānija un citas valstis iebrukuma gadījumā Ukrainā draudējušas noteikt Krievijai ļoti nopietnas sankcijas, kuras drīzumā sola īstenot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu