Pēdējās dienās būtiski palielinājusies uzbrukumu intensitāte Latvijas kibertelpai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto.
Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pēdējās dienās uzbrukumu intensitāte Latvijas kibertelpai būtiski palielinājusies, pirmdien, 28.februārī, preses konferencē sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa informēja, ka uzbrukumu intensitāte būtiski pieaugusi no janvāra vidus, bet kļuvusi vēl intensīvāka pēdējās divās nedēļās un īpaši pēdējās dienās.

Vienlaikus Kaškina atzina, ka Latvijas kibertelpa nav galvenais uzbrukumu mērķis un situācija tiek kontrolēta.

Turklāt uzbrukumi "nav paši pārdomātākie un sarežģītākie", viņa piebilda.

Kaškina skaidroja, ka uzbrukumi tiek mērķēti gan uz dažādām valsts iestādēm, kritiskās infrastruktūras objektiem, gan medijiem, kā arī tie var būt vērsti uz atsevišķās iestādēs un struktūrās strādājošām privātpersonām, vai, piemēram, programmatūras izstrādātājiem.

Pēc Kaškinas teiktā, tiek veikti, piemēram, piekļuves lieguma uzbrukumi, kuru galvenais mērķis ir pievērst uzmanību un radīt neērtības, taču ar šādiem uzbrukumiem ir iespējams labāk cīnīties. Vienlaikus tiek veikti arī mērķēti paroļu iegūšanas un pikšķerēšanas uzbrukumi, mēģinājumi iekļūt uzņēmumu tīklos, citu ievainojamību meklēšana. Pret šādiem uzbrukumiem var līdzēt tikai darbinieku izglītošana, kas gan bija jāveic arī iepriekš.

Tāpat Kaškina atzina, ka ceturtdien, 24.februāra, vakarā novērotie pārtraukumi "Go3" un "Tet" digitālo televīziju darbībā, visticamāk, bija saistīti ar kiberuzbrukumiem.

Par to liekot domāt vairāki faktori, tostarp, šo darbības pārtraukumu vienlaicīgums.

"Cert.lv" vadītāja aicināja digitālajai drošībai izmantot divfaktoru autentifikāciju un nepaļauties tikai uz parolēm.

Tāpat Kaškina uzsvēra, ka pēdējā laikā būtiski audzis dezinformācijas apjoms, tāpēc "nevajag ticēt visam, ko redz".

"Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns sacīja, ka uzbrukumu izcelsmi ir iespējams noskaidrot un

patlaban visi fakti liecina, ka šie uzbrukumi ir saistīti ar Krieviju.

Kaškina piebilda, ka iedzīvotāji ir ļoti aktīvi un bieži ziņo par dažādiem iespējamās krāpniecības gadījumiem. Patlaban šie krāpniecības gadījumi visbiežāk ir saistīti ar "Latvijas pasta" pakalpojumiem.

Tāpat Kaškina aicināja uzmanīties, ziedojot naudu Ukrainas atbalstam, un izmantot ziedojumiem tikai oficiālu avotu, piemēram, Aizsardzības ministrijas vai "Ziedot.lv" publicētu informāciju un kontus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu