Krievijas miljardieri Avens un Fridmans plāno apstrīdēt ES noteiktās sankcijas pret viņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas miljardieri Pjotrs Avens un Mihails Fridmans paziņojuši, ka plāno apstrīdēt "nepatiesās un nepamatotās" Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret viņiem par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Pirmdien stājās spēkā sankcijas pret "Alfa-Bank" līdzīpašnieku Fridmanu un šīs bankas padomes priekšsēdētāju Avenu, kuram ir arī Latvijas pilsonība.

ES sankcijas pamatoja ar to, ka "Avens ir viens no [Krievijas prezidenta] Vladimira Putina tuvākajiem oligarhiem" un Fridmans ir "augstākā ranga Krievijas finansists un Putina tuvākā loka atbalstītājs".

Fridmans un Avens paziņojuši, ka esot "dziļi šokēti par uzkrītoši nepatiesajām aizdomām, kas paustas ES regulējumā ar mērķi pamatot, kādēļ pret viņiem vērstas sankcijas".

Viņu paziņojumā teikts, ka tie ar "visiem viņu rīcībā esošajiem līdzekļiem" apstrīdēs "nepatiesās un nepamatotās" sankcijas, kas "nepamatoti un lieki kaitē viņu daudzo darbinieku, klientu, partneru un iesaistīto dzīvei un labklājībai".

Avens paskaidrojis, ka ES kļūdās, apgalvojot, ka viņam ir "īpaši tuva personīga draudzība ar "Rosņeftj" vadītāju Igoru Sečinu, savukārt Fridmans noliedzis, ka viņam esot "izveidojušās ciešas saites" ar Putina administrāciju.

Viņi abi kā nepatiesus noraidījuši apgalvojumus, ka viņi ir "neoficiāli Krievijas valdības emisāri" vai ka viņi ir atbalstījuši Krievijas amatpersonas, kas atbildīgas par situācijas destabilizēšanu Ukrainā, vai guvušas no tām labumu.

"Sankciju vēršana pret viņiem, balstoties uz nepierādītām un ļaunprātīgām baumām, neietekmēs Krievijas rīcību Ukrainā,

jo Pjotram un Mihailam nav nedz finansiālu, nedz politisku attiecību ar prezidentu Putinu vai Kremli," lasāms paziņojuma.

Tajā pašā laikā Avens ceturtdien piedalījās Putina un augsta ranga oligarhu un valsts uzņēmumu vadītāju sanāksmē Kremlī, kur Putins izskaidroja savus argumentus kara sākšanai, un runāja par pasākumiem Rietumu sankciju mīkstināšanai.

Ukrainā dzimušais Fridmans savas privāto investīciju kompānijas "LetterOne" darbiniekiem pagājušajā nedēļā nosūtīja elektroniskā pasta vēstuli, kurā izteica savu mīlestību Ukrainai un Ļvovai, kur joprojām dzīvojot viņa vecāki un kas esot viņa "mīļākā pilsēta".

Vēstulē viņš pauda pārliecību, ka "karš nekad nevar būt atbilde" un "asinsizliešana" ir traģēdija abām pusēm. Tomēr viņš uzsvēra, ka "neizsaku politiskus paziņojumus", un atklāti nenosodīja Putina sākto karu.

Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns otrdien atzina, ka Tieslietu ministrija meklējot risinājumus,

lai atņemtu Latvijas pilsonību Avenam, kura pārstāvētā banka iekļauta ASV sankciju sarakstā.

Ministrs kā politiķis uzskata, ka Avenam pilsonība ir jāatņem, taču tam jānotiek tiesiskā veidā. Lai arī Avena vectēvs bija latviešu strēlnieks, Bordāns jau iepriekš iestājies par to, ka cilvēkiem, kuriem latviešu senči agrāk izceļojuši no Latvijas, saņemot pilsonību, ir jābūt lojāliem Latvijas Republikai.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu