ASV izveido darba grupu "korumpēto krievu oligarhu" lietu izmeklēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Federālie aģenti iekrauj transportlīdzekli ar pierādījumu kastēm, kas izņemtas no īpašuma, kas saistīts ar Krievijas oligarhu Oļegu Deripasku, otrdien, 2021. gada 19. oktobrī, Ņujorkā.
Federālie aģenti iekrauj transportlīdzekli ar pierādījumu kastēm, kas izņemtas no īpašuma, kas saistīts ar Krievijas oligarhu Oļegu Deripasku, otrdien, 2021. gada 19. oktobrī, Ņujorkā. Foto: SCANPIX

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends trešdien paziņojis par darba grupas izveidi "korumpēto krievu oligarhu" un sankciju pārkāpēju lietu izmeklēšanai, aizturēšanai un saukšanai pie atbildības.

"Tieslietu ministrija izmantos visas savas pilnvaras, lai arestētu to personu un iestāžu aktīvus, kas pārkāpj šīs sankcijas," ko ASV piemērojušas Krievijai par uzbrukumu Ukrainai, paziņoja Gārlends. Darba grupai dots nosaukums "KleptoCapture".

"Mēs neatstāsim nevienu akmeni neapgrieztu mūsu centienos izmeklēt, aizturēt un saukt pie atbildības tos, kuru noziedzīgās darbības ļauj Krievijas valdībai turpināt šo netaisnīgo karu," uzsvēra Gārlends.

ASV prezidents Džo Baidens otrdien savā runā par stāvokli valstī brīdināja Krievijas miljardierus, ka darba grupa atradīs un konfiscēs to jahtas, smalkos dzīvokļus un privātās lidmašīnas.

Gārlends atklāja, ka darba grupā ietilps vairāk nekā desmit prokurori no Tieslietu ministrijas Nacionālās drošības un Krimināllietu nodaļām, kā arī speciālisti no citām tiesībsargājošām aģentūrām.

Grupu vadīs ģenerālprokurora vietniece Liza Monako un tajā ietilps aģenti un analītiķi no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), Slepenā dienesta, Iekšzemes drošības ministrijas un Iekšējo ieņēmumu dienesta.

"Tiem, kas atbalsta Krievijas režīmu, izmantojot korupciju un izvairīšanos no sankcijām: mēs atņemsim jums drošu patvērumu un sauksim jūs pie atbildības," paziņoja Monako.

"Oligarhi jābrīdina: mēs izmantosim visus instrumentus, lai iesaldētu un arestētu jūsu noziedzīgos līdzekļus," viņa piebilda.

"KleptoCapture" strādās kopā ar transatlantisko darba grupu, par kuras izveidi februāra beigās paziņoja ASV un Eiropas Komisijas (EK), Francijas, Vācijas, Itālijas, Apvienotās Karalistes un Kanādas līderi, paziņoja Gārlends.

Tā apkaros centienus graut ierobežojumus, kas noteikti Krievijas finanšu iestādēm, un vērsīsies pret kriptovalūtas izmantošanu, lai izvairītos no ASV sankcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu