VM: Joda profilakse nav jāpielieto, ja AES ir vairāk nekā 110 kilometru attālumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Saskaņā ar Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras vadlīnijām nav jāpielieto joda profilakse, ja kaimiņvalstu atomelektrostacijas atrodas vairāk nekā 110 kilometru attālumā, pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Ministrija uzsvēra, ka joda nepamatota lietošana profilaksei nav "zāles pret radiāciju" un var nopietni apdraudēt veselību, tostarp atomelektrostaciju kodolavāriju gadījumā.

Pārdozēšanas gadījumā, tai skaitā joda nepamatotas lietošanas profilaksei gadījumā, cilvēkam var rasties galvassāpes, siekalu dziedzeru sāpes un pietūkums, drudzis vai laringīts, rīkles pietūkums vai iekaisums, kuņģa zarnu trakta darbības traucējumi, caureja un plaušu tūska.

Akūta saindēšanās ar jodu var izraisīt kuņģa-zarnu trakta bojājumus un nieru bojājumus. Var rasties arī asinsrites mazspēja, balss spraugas tūska, kas var izraisīt smakšanu vai aspirācijas pneimonijas attīstību. Akūtas saindēšanās gadījumā ar jodu jālieto liels piena daudzums un cietes gļotas. Īpaši jutīgi pret pārdozēšanu ir jaundzimušie.

Ministrija norādīja, ka Latvija no kaimiņvalstu elektrostacijām atrodas vairāk nekā 110 kilometru attāluma, un šādā gadījumā nav nepieciešams lietot joda profilaksi kodolavāriju gadījumā.

Arī valstīs, kas atrodas tuvāk atomelektrostacijām nekā Latvija, jodu jeb kālija jodīdu liek lietot tikai situācijās, kad vidē jau ir nokļuvis radioaktīvais jods, un preparāts aizsargā tikai vairogdziedzeri, skaidroja ministrijā.

VM atgādina, ka jods nepasargā no citiem radionuklīdiem vai vielām, piemēram, radioaktīvā cēzija, radiācijas ietekmes, kā arī pilnībā neaizkavē radioaktīvā joda iekļūšanu ķermenī - joda profilakse samazina tikai vairogdziedzerī uzkrātā radioaktīvā joda apjomu.

Turklāt radioaktīvā joda nav ne Černobiļas atomelektrostacijas teritorijā, ne arī kādā radioaktīvo atkritumu glabātuvē. Radioaktīvais jods izdalās tikai gadījumos, ja avārija notikusi atomelektrostacijas strādājošā reaktorā, skaidroja VM.

Jodu saturošas zāles ir paredzētas iekšķīgai lietošanai, un Latvijā tādas reģistrētas ar nosaukumu "Potassium iodide G.L. Pharma 65 mg tabletes".

Joda tinktūra ir paredzēta tikai ārīgai dezinfekcijai, savukārt, lietojot iekšķīgi, var gūt smagus gļotādu apdegumus, tai skaitā var būt korozīva iedarbība uz kuņģa-zarnu traktu, kas izpaužas ar nepatīkamu metālisku garšu mutē, sāpēm vēderā, vemšanu, caureju, un var būt nopietni nieru darbības traucējumi.

Vienlaikus, lietojot lielu devu, dažu dienu laikā var iestāties personas nāve asinsrites traucējumu dēļ vai citu traucējumu, piemēram, balsenes tūskas, aspirācijas pneimonijas vai plaušu tūskas dēļ. Letālā deva ir divi līdz trīs grami joda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu