ASV rīcībā ir ticamas ziņas par Krievijas pastrādātiem kara noziegumiem Ukrainā, apgalvo Blinkens

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Okupantu izpostītā Čerņihiva 5. martā
Okupantu izpostītā Čerņihiva 5. martā Foto: AFP / Scanpix

Vašingtona redzējusi ļoti ticamus ziņojumus, ka Krievija pastrādājusi kara noziegumus Ukrainā, sevišķi, uzbrūkot civiliedzīvotājiem, svētdien, 6. martā, intervijā telekanāla CNN sarunu šovam apgalvoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Blinkens arī pauda atzinību Ukrainas tautai par izturību un izteicās, ka Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ir lemts zaudēt karu, kas jau prasījis simtiem dzīvību, tostarp civiliedzīvotāju.

"Mēs esam redzējuši ļoti ticamus ziņojumus par apzinātiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, kas atzīstams par kara noziegums," intervijā telekanāla CNN sarunu šovam "State of the Union" sacīja Blinkens.

Blinkens sniedza interviju no Moldovas, kur apstiprināja, ka Savienotās Valstis spēj ātri papildināt Polijas gaisa spēkus, lai poļi varētu nodot Ukrainai to rīcībā šobrīd esošos iznīcinātājus.

"Mēs šobrīd aktīvi izskatām jautājumu par lidmašīnām, kuras poļi var nodot Ukrainai, un izskatām [iespējas], kā mēs varam kompensēt, ja poļi izlems šīs lidmašīnas nodot," prese konferencē Moldovā norādīja Blinkens.

Krievija 24.februārī sāka uzbrukumu Ukrainai, un Krievijas spēki ir apšaudījuši un bombardējuši civilos mērķus, tostarp skolas, slimnīcas un dzīvojamos namus.

Ceturtdien Krievijas spēki uzbruka Zaporižjas atomelektrostacijai (AES), kas ir lielākā AES Eiropā, raisot bažas par atomkatastrofu. ASV vēstniecība Ukrainā nākamajā dienā paziņoja, ka šo uzbrukumu, iespējams, var uzskatīt par kara noziegumu.

ASV Valsts departaments savos izteikumos bija piesardzīgāks, paziņojot, ka novērtē situāciju, bet piebilda, ka tīši uzbrukumi civiliedzīvotājiem vai civiliem mērķiem, tostarp AES, ir kara noziegumi.

Kamēr Krievijas spēki ielenc vairākas Ukrainas pilsētas, Blinkens brīdināja, ka karš var ieilgt un radīt šausmīgas ciešanas.

"Es domāju, ka mums ir jābūt gataviem, ka tas turpināsies kādu laiku. Taču uzvara kaujā nav uzvara karā. Pilsētas ieņemšana nenozīmē, ka viņš paņem Ukrainas tautas sirdis un prātus," sacīja Blinkens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu