"Cert.lv": Kiberapdraudējumu līmenis joprojām augsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļas nogalē kiberuzbrukumu intensitāte Latvijā samazinājusies, taču kopējais apdraudējumu līmenis joprojām ir augsts, sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Tāpat viņa informēja, ka sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskās infrastruktūras sektorā līdz šim nav konstatēti.

Kaškina norādīja, ka turpinās uzbrucēju aktīva "taustīšanās" un ievainojamību meklēšana,

kā arī mērķētu pikšķerēšanas e-pastu izsūtīšana valsts pārvaldes darbiniekiem ar mērķi iegūt pieeju darbinieku iekārtām un sensitīvu informāciju.

Pagaidām uzbrucēju galvenais fokuss ir vērsts uz publisko sektoru, taču īpaša modrība jāievēro privātā sektora pārstāvjiem, kuri nodrošina produktus vai pakalpojumus valsts pārvaldes iestādēm, finanšu sektoram vai citiem nozīmīgiem uzņēmumiem un organizācijām, jo pret šiem pakalpojumu sniedzējiem var tikt vērsti kiberuzbrukumi ar mērķi iegūt piekļuvi klientu informācijai un infrastruktūrai, sacīja Kaškina.

Viņa arī norādīja, ka iedzīvotājiem ir jāievēro ierastā piesardzība, jo šajos apstākļos ir krāpnieki, kas cenšas izmantot kopējo satraukumu un bažas, lai izkrāptu finanšu līdzekļus un pieejas sociālo tīklu kontiem.

Lai pasargātu kontus, "Cert.lv" aicina uzstādīt divu faktoru autentifikāciju visur, kur tas vien ir iespējams, kā arī izmantot "Cert.lv" bezmaksas risinājumu "DNS ugunsmūris".

Jau vēstīts, ka būtisks uzbrukumu intensitātes pieaugums tika novērots jau februāra izskaņā, kad Krievija iebruka Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu