Pētījums: Vjetnamas bruņneši pārnēsā Covid-19 līdzīgus koronavīrusus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vjetnamas bruņnesis
Vjetnamas bruņnesis Foto: AFP / Scanpix

Jaunā pētījumā veikts vēl viens atklājums, kas atbalsta teoriju, ka koronavīruss cilvēku vidū patiešām nonāca no dzīvniekiem, proti, pētnieki atklājuši, ka Vjetnamas bruņneši pārnēsā Covid-19 radniecīgus koronavīrusus.

Iepriekš tikai Ķīnā konfiscētiem bruņnešiem bija novēroti tāda veida koronavīrusi.

Zinātnieki pārbaudīja 246 bruņnešus, kas no 2016. līdz 2018. gadam bija konfiscēti nelegālā savvaļas dzīvnieku tirdzniecības vietā Vjetnamā. Septiņi no 2018. gadā konfiscētajiem bruņnešiem pārnēsāja ar Covid-19 saistītu koronavīrusu.

Februārī pētnieki ziņoja, ka Covid-19 izcelsme meklējama lielā savvaļas dzīvnieku un pārtikas tirgū Uhaņā. Divos pētījumos par koronavīrusa pandēmijas avotu savukārt tika secināts tieši tas pats.

“Ja aplūko visus pierādījumus, kļūst skaidrs, ka pandēmija sākās Uhaņas tirgū,” izdevumam “The New York Times” teica biologs Maikls Vorobejs.

Jaunākajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Public Health”, savukārt sniegti jauni pierādījumi tam, ka nelegālā savvaļas dzīvnieku tirdzniecība var novest pie tā, ka dažādi vīrusi no dzīvniekiem nonāk cilvēkos.

“Mēs zinām, ka SARS tipa koronavīrusi cilvēkiem var izraisīt nopietnas slimības. Šis pētījums apstiprina, ka SARS-CoV radniecīgi koronavīrusi eksistē arī Vjetnamas bruņnešos. Bruņnešu un citu savvaļas zīdītāju un putnu nelegālās tirdzniecības ierobežošana krietni samazinās iespējamību, ka cilvēku vidū nonāk vīrusi,” teica viens no pētījuma autoriem.

Pētnieki kārtējo reizi brīdina, ka savvaļas dzīvnieku tirdzniecība rada pamatīgu risku un palielina iespējamību, ka cilvēku vidū izcelsies aizvien jaunas epidēmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu