Pauls Timrots: ar lielākiem naudas sodiem neko nepanāks

CopyLinkedIn Draugiem X
Pauls Timrots
Pauls Timrots Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Zebra

Februāra vidū notika kārtējā Satiksmes drošības padomes sēde, kas lemj par to, kā mēs pārvietojamies satiksmē. Sēdē konstatēts, ka aizvadītajā gadā kopējais ceļu satiksmes negadījumu (CSN) skaits ir pieaudzis. Kā viens no līdzekļiem tiek izvērtēta bargāku sodu ieviešana, tomēr satiksmes drošības eksperts Pauls Timrots ir citās domās. Viņa skatījumā nekāds sods neatturēs dzērājšoferi no sēšanās pie stūres vai ātrumpārkāpēju no ātruma pārkāpšanas. Viņa ieskatā visbūtiskāk būtu padarīt redzamu policiju, lai tās klātbūtne uz ielas būtu jūtama. Citiem vārdiem sakot, noteikumu pārkāpšana būtu jāizskauž jau pašā saknē.

2021. gadā kopējais ceļu satiksmes negadījumu (CSN) skaits attiecībā pret 2020. gadu ir pieaudzis par vairāk nekā 1000 gadījumiem. Tāpat nedaudz palielinājies arī bojāgājušo skaits CSN. Negatīvu statistiku veido arī tie CSN, kuros iesaistīti vadītāji reibumā. Tādu gadījumu skaits pieaudzis no 733 līdz 808.

Valsts policijas pārstāvis norāda, ka nepieciešams celt sodus par izdarītiem pārkāpumiem, lai to skaits mazinātos. Tomēr raidījuma Zebra vadītājs Pauls Timrots ir citās domās. Viņš atgādina, ka sodi tiek celti nepārtraukti, bet situācija kā neuzlabojas, tā neuzlabojas. 

"Tāpēc nepieciešams meklēt citus risinājumus – viens no tiem ir sajūta, ka ceļu policija nepārtraukti novēro uz ceļa notiekošo."

TV3 raidījums Zebra atgādina par 9. janvāra traģiso negadījumu, kad Pļavniekos dzērājšoferis bez tiesībām notrieca trīs cilvēkus, tai skaitā 8 gadus vecu meiteni, kura no gūtajām traumām dažas dienas vēlāk mira. Dzērājšoferim jau ir piespriests 13 gadu cietumsods, taču meitenei tas dzīvību neatgriezīs. Viņas tēvs Uģis Penka piekrīt, ka nepieciešams strādāt pie sodu celšanas, bet uzsver arī autovadītāju psiholoģiskā stāvokļa nozīmi: "Būtu jāstrādā pie autovadītāju emocionālā stāvokļa, jo, redzot satiksmi Rīgā, saprotu, ka sāk pazust respekts vienam pret otru un policistiem."

Uģis Penka norāda, ka pozitīvs risinājums satiksmes drošības veicināšanā ir policijas droni: "Es biju ļoti pārsteigts, kad sāka lidot policijas droni. Pret tiem ir respekts, jo neviens nezina, kad tie var auto nofotografēt un izrakstīt sodu."

Vairāk par šo tēmu skaties raidījuma Zebra sižetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu