Faktomāts ⟩ Ukraina attīsta bioloģiskos ieročus. Kāpēc tā nav taisnība?

Foto: Reuters/ScanPix
Artūrs Bikovs
, TVNET | KLIK žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

Pagājušajā nedēļā Krievijas plašsaziņas līdzekļos parādījās jauns “naratīvs”: Ukrainā ar amerikāņu palīdzību izstrādājot bioloģiskos ieročus. To paudis gan Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis, gan ārlietu ministrs. Vienā brīdī ASV Valsts departamenta pārstāvei Viktorijai Nulandai nācās noliegt šo informāciju. No pavirša acu uzmetiena Kremlis pārliecinoši un skaidri argumentēja savu pozīciju. Bet vai Kijiva patiešām izstrādā šādus ieročus? TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” iedziļinājās šajā jautājumā.

Pirmās apsūdzības, ka Ukraina kopā ar ASV izstrādā bioloģiskos ieročus slepenās laboratorijās, Krievijas Aizsardzības ministrija izteica 6. martā. “Īpašās militārās operācijas laikā tika atklāti Kijivas režīma mēģinājumi steidzami iznīcināt pierādījumus, ka Ukrainā tika īstenota militāri bioloģiskā programma ar ASV Aizsardzības ministrijas finansējumu,” teikts ziņojumā.

Kā apliecinājumu saviem vārdiem Kremlis valsts medijā “RIA Novosti” publicēja instrukcijas patogēno mikroorganismu iznīcināšanai un aktus, kas šo procesu apstiprina. Dokumentus bija nosūtījusi Veselības ministrija, un tos parakstījuši divu laboratoriju mikrobiologi. Tas viss it kā esot darīts, lai slēptu informāciju pēc Krievijas karaspēka iebrukuma. “Acīmredzot, sākoties īpašajai militārajai operācijai, Pentagonam radās nopietnas bažas par konfidenciālu bioloģisko eksperimentu veikšanu Ukrainas teritorijā,” ziņoja Kremlis.  

Nākamajā dienā, 7.martā, Aizsardzības ministrijas teikto papildināja Radioķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku priekšnieks Igors Kirillovs. Viņš sacīja, ka Ļvivas biolaboratorijā “notikušas darbības ar mēra, Sibīrijas mēra un brucelozes izraisītājiem”, bet laboratorijās Harkivā un Poltavā ar “difterijas, salmonelozes un dizentērijas izraisītājiem”.

Pēc trim dienām šo tēmu atkal pacēla jau Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. “Man nav datu, ka viņi [ukraiņi un amerikāņi] būtu izmantojuši šos ieročus.” Vienlaikus viņš neapšaubīja, ka Ukraina "plānojusi attīstīt bioloģiskos ieročus". Turklāt pirmo reizi Kremlis apgalvoja, ka tie ir "etniski orientēti":

“Tie noteikti nebija miermīlīgi eksperimenti, bet gan eksperimenti, kuru mērķis ir radīt bioloģiskus ieročus. Tā sakot, etniski orientētus. Par to praktiski nav šaubu.”

Pēc Lavrova vārdiem, tāpat ASV strādājot citās postpadomju valstīs, attīstot savas militāri bioloģiskās laboratorijas gar Krievijas un Ķīnas robežām.

Ukrainā ir biolaboratorijas, bet nav nekādu pierādījumu, ka tur izstrādā bioloģiskus ieročus

Kā ir patiesībā? Vispirms jāsāk ar to, ka Ukrainā patiešām ir mikrobioloģijas centri un tos patiešām atbalsta ASV Aizsardzības departaments. Tomēr tas nav nekāds noslēpums vai jaunums, par ko var pārliecināties ASV vēstniecības Ukrainā mājaslapā. Šī sadarbība sākusies sen, pirms Krievijas iebrukuma un pat Krimas aneksijas — 2005. gadā. Jāuzsver, ka ilgu laiku Maskavai nebija nekādu jautājumu. 

Analizējot jomas, kurās abas valstis nolēma sadarboties, kļūst skaidrs, kāpēc tobrīd Krievija nav izvirzījusi nekādas pretenzijas. Īsumā - Ukrainas Veselības ministrija un ASV Aizsardzības departaments vienojās par mikrobioloģiskās situācijas monitoringu, patogēnu identificēšanu un bioloģisko ieroču izplatības novēršanu.

ASV bioloģisko draudu samazināšanas programma

Programmas misija — attīstīt partnervalstīs bioriska pārvaldības kultūru, starptautisku pētniecības sadarbību un spējas veikt bioloģiskās drošības un uzraudzības pasākumus. Prioritātes Ukrainā ir apvienot un neitralizēt patogēnus un toksīnus, kuri apdraud drošību; garantēt, ka iestādes varēs arī turpmāk atklāt un ziņot par bīstamu patogēnu izraisītiem uzliesmojumiem, pirms tie graus drošību vai stabilitāti.

Interesanti, ka Krievijas propaganda jau sen “atstrādā” šo tēmu. Piemēram, 2015. gadā kanāls “Rossija 24” pārraidīja garu reportāžu par “slepeno zinātnisko centru, kurā tiks veikti eksperimenti ar nāvējošiem vīrusiem par amerikāņu naudu”. Galvenā ideja arī tobrīd bija, ka "ASV palīdz Ukrainai radīt bioloģiskos ieročus". Tiesa, Ukraina nebija vienīgā postpadomju valsts, kurā Kremlis saskatīja bioloģisko ieroču izveidi. 2018. gadā Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka to darot Gruzija. Protams, ar ASV finansējumu. Abos gadījumos šos izteikumus Krievija nespēja apliecināt ar uzticamu informāciju.  

Jāsecina, ka, pirmkārt, Vašingtona būtu šķērslis Kijivai attīstīt bioloģiskus ieročus, nevis palīgs. Otrkārt, Kremlis ne pirmo reizi nepamatoti apvaino Ukrainu un citas valstis, ka tās izstrādā šāda veida bruņojumu.

Kremļa “pierādījumos” ir parasti baktēriju celmi, kuri ir arī Krievijas laboratorijās

Viens no Krievijas trumpjiem bija it kā slepenie Ukrainas Veselības ministrijas norādījumi iznīcināt vairākus baktēriju štammus. Neskaitot mēra vai salmonelozes izraisītājus, publicētajās instrukcijās  tika minēta arī zarnu un difterijas nūjiņa, zelta stafilokoks, klebsiella un citi bakteriālu slimību patogēni. Tas, Aizsardzības ministrijas uzskatā, norādot uz "mēģinājumiem izvairīties no pierādījumiem, ka laboratorijās attīstīja bioloģiskus ieročus". 

No malas varētu likties, ka tie ir kādi reti mikroorganismi, ar kuriem strādā speciālās un konfidenciālās laboratorijās. Tieši šādu iespaidu, izmantojot arī specifisku terminoloģiju, vēlas radīt Kremlis un tā propaganda. Tomēr patiesībā visi šie celmi ir plaši izplatīti un tos var pat nopirkt. Protams, daudzi tiek glabāti arī zinātniskajās Krievijas mikrobioloģiskajās kolekcijās.

Raksturīgi, ka sarakstos ir tikai baktērijas, kuras nav perspektīvas kā bioloģisks ierocis. Savukārt bakas, Ebolas vai Marburgas vīruss, kurus var uzskatīt par masu iznīcināšanas līdzekli, Kremļa “pierādījumos” nefigurē. Visdrīzāk tas ir saistīts ar to, ka Ukrainas centros vienkārši nav vajadzīgo iekārtu darbam ar vīrusiem.

Neiztur kritiku arī Lavrova izteikums par etniskumu. Īsumā, bioloģiskie ieroči nevar iznīcināt noteiktas etniskās grupas. Tieši tāpēc mūsdienās nav īpašas militāras jēgas izmantot šāda tipa bruņojumu. Tāpat kā atombumbas vai parastas raķetes, tie neatšķir "savējos" un "svešos", civiliedzīvotājus un karavīrus.

Krievijas amatpersonas bieži spriež par “mērķtiecīgiem” vai “ģenētiskiem” bioloģiskajiem ieročiem, kas iedarbotos tikai uz noteiktām tautībām. Tomēr tas ir gandrīz neiespējams uzdevums, jo valstu robežas nesakrīt ar robežām, kur dzīvo noteiktas etniskās grupas. Citiem vārdiem, mēģinot izmantot šādu masu iznīcināšanas līdzekli Ukrainā pret ukraiņiem, lai “atbrīvotu” teritoriju no viņiem, pastāv milzīgs risks, ka nomirs tikpat daudz krievu.

Līdz ar to, pat ja mēs pieņemsim, ka publicētie dokumenti nav viltoti, tajos nav   ne tuvu nekā līdzīga tam, ko var nosaukt par vai izmantot kā "bioloģisko ieroci". Tāpēc uz jautājumu, vai Ukraina tiešām attīsta bioloģiskos ieročus, var pārliecinoši atbildēt: "Nē!" 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu