Agresīvais vīrietis nav bēglis no Ukrainas, bet gan jaunietis no Pļavniekiem

Inese Braže
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Līdzīgi kā ārzemēs, arī Latvijā sociālajos tīklos izplatās video materiāli, kas it kā vēsta par ukraiņu bēgļu agresīvo uzvedību. Nereti video redzamajām personām nav nekādas saistības ar bēgļiem.

“​​Sākās Ciemiņu Bezpridels, kas darās arī pa Citām Valstīm!!!!!!”

Ar šādu parakstu Facebook ievietots video, kurš vēsta, ka bēglis no Ukrainas zaudējis prātu un draud garāmgājējiem ar sasistu pudeli. Video, kas tumšajā dienas laikā filmēts netālu no Rīgas cirka, redzams kā divi policisti skrien pakaļ vīrietim, nogāž viņu zemē un aiztur. Video noskatījušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, vairāki simti to padevuši tālāk. Daļa komentāros pauž bažas, ka tā varētu būt viltus ziņa, bet citi piebalso autoram, norādot, ka “tas ir normālais ukraiņu stāvoklis, nevis prāta zaudēšana”.

Re:Check izdevās atrast, ka oriģināli šo video 16. martā lietotnē TikTok publicēja cita persona. Rīgas pašvaldības policijai (RPP) pēc Re:Check lūguma izdevās atpazīt konkrēto notikumu. RPP pārstāvis Toms Sadovskis norāda, ka 15. martā īsi pēc pulksten 22.00 policija saņēma izsaukumu par kautiņu Merķeļa ielā. Aculiecinieki teikuši, ka jaunietis bija reibuma stāvoklī un agresīvi izturējās pret līdzcilvēkiem. “Ieraugot policistus, jaunais vīrietis mēģināja bēgt, taču kārtības sargi, pielietojot spēku, puisi aizturēja. Vēlāk izrādījās, ka jaunietis ir 15 gadus vecs Pļavnieku iedzīvotājs. Jaunietis nogādāts mājās un nodots mātei,” stāsta Sadovskis. Puisis ir Latvijas valstspiederīgais.

Re:Check neizdevās sazināties ar TikTok video autoru, lai noskaidrotu, kāpēc viņš to publicēja ar maldinošu uzrakstu, ka kadros redzams agresīvs ukraiņu bēglis. Taču dienu vēlāk viņš, atbildot uz kāda cita lietotāja komentāru, atzina, ka “nav fakts, ka viņš vispār ir no Ukrainas. Bet, ziniet, kas ir fakts? Agresīvus video skatās!” Facebook ierakstā šī atbilde nav redzama, tur izplatās tikai oriģinālais video, kura vēstījums ir meli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu