Navaļnijam piespriež vēl deviņus gadus stingrā režīma kolonijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas tiesa otrdien opozicionāru Alekseju Navaļniju atzinusi par vainīgu safabricētajās apsūdzībās par krāpšanos un tiesas apvainošanā un piespriedusi deviņus gadus stingrā režīma kolonijā, kā arī naudassodu.

Navaļnijam piespriesta arī sodanauda 1,2 miljonus rubļu (orientējoši 9800 eiro) liela sodanauda.

Tiesa notiek Vladimiras apgabala Pokrovas pilsētas tiesā, kur Navaļnijs izcieš viņam piespriesto sodu citā lietā. Tā ir Maskavas Ļefortovas tiesas izbraukuma sēde.

Portāls "Meduza" vēsta, ka kolonijas teritorijā esot tikuši aizturēti Navaļnija advokāti Olga Mihailova un Vadims Kobzevs. Tas noticis laikā, kad viņi snieguši paziņojumu presei.

Advokāti paspēja paziņot, ka grasās pārsūdzēt tiesas pieņemto lēmumu. Pēc tam viņus iesēdināja policijas auto un aizveda nezināmā virzienā.

Prokuratūra pagājušajā nedēļā Navaļnijam par krāpšanos un tiesneša apvainošanu prasīja piespriest 13 gadus cietumā un 1,2 miljonus rubļu lielu sodanaudu.

Šobrīd Navaļnijs atrodas vispārējā režīma kolonijā. 

Apsūdzības puse par krāpšanos uzskata ziedojumu vākšanu Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) kontā un Navaļnija līdzgaitnieku privātajos kontos.

"Līdzekļi tika vākti apzināti neizpildāmam mērķim - Navaļnija izvirzīšanai uz Krievijas prezidenta amatu," tiesā būtību apsūdzībām krāpšanā skaidroja prokurors.

No desmitiem tūkstošu cilvēku, kas ziedojuši Navaļnijam un FBK, kā cietušie figurē tikai četri, un viņi visi procesa gaitā atbalstīja apsūdzības pusi.

Navaļnijs savu vainu neatzīst un apsūdzības uzskata par politiskām.

Dienās, kad notika sēdes Navaļnija lietā, tiesnese Margarita Kortova sazvanījusies ar Krievijas prezidenta administrācijas darbinieku Jevgēņiju Vladimirovu, apgalvo Navaļnija līdzgaitnieks Ivans Ždanovs. Viņa rīcībā nonākuši dati par tiesneses telefonzvaniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu