Vietu trūkumu Latvijas bērnudārzos ukraiņu bērniem piedāvā risināt ar aukļu pakalpojuma paplašināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vietu trūkumu bērnudārzos ukraiņu bērniem pašvaldības piedāvā risināt ar aukļu pakalpojuma paplašināšanu, informēja Biedrības "Rīgas Metropole" komunikācijas speciāliste Inese Ozoliņa.

Rīgas metropoles pašvaldību vadītāji ārkārtas biedru sapulcē apmainījās ar labās prakses piemēriem un pārrunāja tālāko rīcību efektīvākai Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanai.

Patlaban Rīgas metropoles Pierīgas pašvaldībās pēc to rīcībā esošās informācijas izmitinātas vairāk nekā 1200 personas, savukārt Rīgā reģistrēts vairāk nekā 7000 Ukrainas iedzīvotāju, kuri bēg no kara. Patiesais skaits tiek lēsts krietni lielāks.

Pašlaik Rīgā, rēķinot vidēji uz katriem 96 iedzīvotājiem, ir uzņemts viens bēglis, savukārt pārējās Rīgas metropoles pašvaldībās ir uzņemts viens bēglis uz katriem 166 iedzīvotājiem. "Rīgas Metropolē" ir Rīgas, Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas pašvaldības.

Šajās pašvaldībās reģistrēto bērnu skaits pārsniedz 1700, kas nozīmē, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuriem saskaras pašvaldības, ir bērnu iekārtošana pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās.

Kā norāda "Rīgas Metropoles" līdzpriekšsēdētājs, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA), Rīga un Pierīga saskaras ar ierobežotu mājokļu fondu un tām jau šobrīd nav vietas pirmsskolas iestādēs, bet skolēnu skaits vispārizglītojošajās iestādēs sasniedz trīsdesmit un vairāk bērnu. Līdz ar to izglītības nodrošināšana esot viens no pašlaik sarežģītākajiem uzdevumiem šajā reģionā, tādēļ esot jādomā citi risinājumi.

"Sanāksmē izskanēja racionāls priekšlikums vietu trūkumu bērnudārzos risināt, piesaistot auklīšu pakalpojumu, tādā veidā sniedzot darba iespējas ukraiņu sievietēm un risinot arī valodas barjeru pirmsskolā," norāda Sprindžuks.

Visās pašvaldībās šobrīd aktīvi darbojas Civilās aizsardzības komisijas, kas risina bēgļu izvietošanas jautājumus un sociālie dienesti, kuri sniedz konsultācijas par pieejamo pašvaldības sociālo palīdzību un pabalstiem, atbalstu mājokļa nodrošināšanā, nodarbinātību, medicīnisko palīdzību, bērnu izglītības iespējām, sarunvalodas apguvi un psiholoģisko palīdzību, kā arī nepieciešamo informāciju vīzu un uzturēšanās atļauju saņemšanai.

Savukārt Rīgā un Siguldā atvērti Ukrainas atbalsta informācijas centri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu