Atkal jāgriež pulksteņi. Kāpēc tas tomēr ir vajadzīgs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Antīks pulkstenis.
Antīks pulkstenis. Foto: Unsplash

Pāriešana uz permanentu vasaras laiku mūsu veselībai, visticamāk, vairāk kaitētu, nevis palīdzētu, uzsver miega eksperti.

Jau gadiem ilgi cilvēki un pētnieki žēlojas par rudens un pavasara “pulksteņa grozīšanu”, sakot, ka tā negatīvi ietekmē veselību, piemēram, palielina sirds slimību risku. Tomēr, kad ASV Senāts pavisam nesen ierosināja permanenti palikt vasaras laikā, žēloties sāka miega eksperti, sakot, ka vasaras laiks nav labs, vēstīts izdevumā "The Wall Street Journal".

Mūsu iekšējais pulkstenis ir sasaistīts ar sauli, kas savukārt labāk ir piesaistīta ziemas laikam. Kad parastais pulkstenis tiek pagriezts uz priekšu, mūsu iekšējais pulkstenis nemainās, tomēr ir spiests pielāgoties cilvēka izgudrotajam laikam, nevis saulei.

“No trīs izvēlēm – permanenta vasaras laika, permanenta ziemas laika un palikšanas pie pulksteņu grozīšanas – es domāju, sliktākā ir permanenta vasaras laika ieviešana,” teica neiroloģe un miega eksperte Filisa Zī.

Daudziem no mums ir patīkami, kad pulkstenis tiek pagriezts par stundu uz priekšu. Protams, mēs zaudējam stundu miega, tomēr tas nozīmē, ka ir klāt pavasaris un vakaros ilgāk būs gaišs.

Miega eksperti gan saka, ka permanentā vasaras laikā mūsu iekšējais pulkstenis visu laiku būtu par stundu iepalicis no sociālā laika. Tas savukārt var negatīvi ietekmēt diennakts ritmu, miegu un visas mūsu bioloģiskās sistēmas.

Pētījumi arī liecina, ka pārejai uz permanentu vasaras laiku varētu būt ilgstoša negatīva ietekme uz veselību, piemēram, varētu palielināties vielmaiņas, sirds slimību un vēža risks.

Mūsu iekšējais diennakts pulkstenis ir gandrīz visās mūsu organisma šūnās un ietekmē visu, sākot no hormonu līmeņa un beidzot ar asinsspiedienu. Izjaucot šo iekšējo pulksteni par stundu, mēs izjaucam līdzsvaru organismā.

“Dienu no dienas ēdot, strādājot un guļot nepareizā laikā, ilgtermiņā cieš veselība,” pauda miega eksperte Erīna Flina-Evansa.

Viena no lielākajām problēmām, kas saistīta ar permanentu vasaras laiku, ir tāda, ka ziemā saule ausīs vēlāk, tātad daudziem skolēniem uz skolu būs jāiet pa tumsu. Dažās pasaules vietās saule ziemā neuzausīs līdz pat deviņiem rītā, tātad sanāk, ka bērnu diennakts ritms pamatīgi neatbildīs pulkstenim.

Permanents vasaras laiks par labu nenāks arī pusaudžiem, kuru iekšējais pulkstenis bioloģiski ir aizkavēts, proti, pusaudži nogurst vēlāk vakarā un no rītiem mīl ilgāk pagulēt. Skolas sākums agrā rītā un tumsā var izjaukt pusaudžu dabisko ritmu.

Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem no rīta nepieciešama saules gaisma, lai mēs varētu pamosties un vakarā, kad tumsā jādodas gulēt, būtu noguruši un varētu aizmigt. Pārāk daudz gaismas, dodoties gulēt, ir saistīta ar diabētu un paaugstinātu asinsspiedienu.

Šorīt esam modušies jau jaunā laikā, pavasarī - uz vasaras sliekšņa. Priekšā daudz saules un prieka. Tomēr rudenī atkal dosimies “ziemas miegā” un ziemas laikā, lai rītos varētu mosties ar kaut kripatu gaismas. Cerēsim, ka pētniekiem ir taisnība un mūsu iekšējais pulkstenis par cilvēka izdomātā laika grozīšanu daudz nedusmo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu