Pagarina VSAA lēmumu pieņemšanas laiku par slimības pabalsta piešķiršanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, atkal pagarinot slimības pabalsta pieprasījuma apstrādes laiku līdz 30 dienām - līdz 22.aprīlim.

Pieņemtie grozījumi nepieciešami, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) joprojām ir liels skaits neapstrādātu iesniegumu par slimības pabalsta piešķiršanu.

Šāda atkāpe no ierastās kārtības ir spēkā jau no 21.februāra līdz 21.martam, tomēr Labklājības ministrijā (LM) norāda, ka, tā kā neapstrādāto iesniegumu skaits joprojām ir liels, termiņa pagarinājums nepieciešams vēl arī līdz aprīļa otrajai pusei.

Ikdienas situācijās VSAA pieteikumi ir jāapstrādā desmit darba dienu laikā.

Pieņemto grozījumu anotācijā minēts, ka februārī termiņš pagarināts, reizē sakrītot diviem apstākļiem - ļoti augstam slimības pabalstu pieprasījumu skaitam un samazinātam faktiski nodarbināto skaitam, kā dēļ veidojās situācija, kad VSAA nespēj apstrādāt slimības pabalstu pakalpojumu pieprasījumus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Patlaban kritiska situācija slimības pabalstu piešķiršanā joprojām turpinās. Arvien turpinās VSAA saņemto iesniegumu skaita pieaugums slimības pabalsta piešķiršanai, kas 2022.gada februārī sasniedza 172 800, bet marta 14 dienās jau 79 300.

LM norāda, ka, lai arī pieaudzis pieņemto lēmumu skaits mēnesī par slimības pabalsta piešķiršanu - janvārī 71 000, februārī - 86 000, marta 14 dienās - 51 000, tomēr vēl aizvien ir liels skaits neapstrādāto iesniegumu ar jau kavētiem lēmuma pieņemšanas termiņiem.

Līdz 2022.gada 14.martam apstrādāti visi slimības pabalsta iesniegumi, kas iesniegti līdz 13.februārim, turpinās darbs ar no 14. līdz 19.februārim saņemto iesniegumu apstrādi.

Šodien pieņemto izmaiņu iesniegšanas brīdī nebija apstrādāti 115 000 iesniegumu - to apstrādei ar esošajiem resursiem ir nepieciešamas 32 darba dienas.

LM atzīmē, ka VSAA kapacitāte ļauj dienā aprēķināt 3500 līdz 4000 slimības pabalstus, bet vidēji ik dienas tiek saņemti 6000 jauni slimības pabalstu iesniegumi, kas būtiski pārsniedz maksimāli piešķiramo slimības pabalstu skaitu, pat strādājot virsstundas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu