Brīdina par krāpniekiem, kas cenšas notirgot domēna vārdus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļā (NIC) brīdina par maldinošiem piedāvājumiem e-pastā, kuros Latvijas uzņēmēji aicināti pārpirkt domēna vārdus, kas līdzinās viņu jau esošo domēna vārdu nosaukumiem, informēja NIC pārstāvji.

Institūtā norāda, ka krāpnieki aktīvi piedāvā latviskos ".lv" domēna vārdus un, atsaucoties uz Valsts valodas centru un normatīvu prasībām, maldina uzņēmējus par sekām, kas var iestāties, ja latviskais domēna vārds netiks iegūts.

Šādi piedāvājumi līdzinās citviet pasaulē izplatītām domēna vārdu pārdošanas shēmām, kuru pamatā ir viltus trauksmes radīšana, lai adresātu ievilinātu neizdevīgā darījumā, piemēram, iegādāties nosaukumu Ķīnas ".cn" domēnā, neskatoties uz to, ka uzņēmums komercdarbību tur neveic, norāda NIC pārstāvji.

Tāpat arī latviskā ".lv" domēna vārda izmantošana nav obligāta, un saņemot šādus e-pastus rūpīgi jāpārbauda sūtītājs un kritiski jāizvērtē paši piedāvājumi, atgādina NIC juriste Iveta Skujiņa.

NIC pārstāvji arī uzsver, ka piedāvājumi tiek izteikti kādas konkrētas personas interesēs ar mērķi gūt ienākumus, nevis palīdzēt uzņēmumiem aizsargāt tā digitālo identitāti, tāpēc būtiski atpazīt saņemtā piedāvājuma patiesos nolūkus, un viena no pazīmēm maldinošiem piedāvājumiem ir to cena, kas svārstās no 250 eiro līdz 500 eiro, kas ir būtiski augstāka par domēna vārda cenu, ja lietotājs to reģistrētu pats.

"Šāda agresīva domēna vārdu piedāvāšana ir sava veida negodīga komercprakse, kas bieži vien mērķēta uz uzņēmumiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, nevis uz patērētājiem, kuru tiesības un intereses aizsargā Negodīgas komercprakses aizlieguma likums," skaidro Skujiņa.

Pirms darījuma slēgšanas NIC iesaka pārbaudīt iespējamos darījuma partnerus un norādītā domēna vārda lietotāja datus valsts publiskajos reģistros, jo saikne starp šīm personām var liecināt par negodprātīgu rīcību. Pārliecināties par patieso piedāvātā domēna vārda lietotāju var mājaslapā "www.nic.lv/whois".

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa (NIC) ir augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētājs. Reģistra galvenais mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu ".lv" domēna darbību, atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu