Vai ir droši savu mājdzīvnieku padarīt par veģetārieti?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis pie pusdienu galda
Kaķis pie pusdienu galda Foto: Arhīva foto

Nereti, kad cilvēks ētisku, veselības vai vides iemeslu dēļ izlēmis uzturā atteikties no gaļas, viņš nolemj, ka arī viņa mājdzīvnieks kaula vietā nu grauzīs burkānu. Bet vai ir labi un droši savam gaļēdājam Murim laupīt vistu, bet visēdājam Reksim jaunlopa cisku?

Īsā atbilde ir tāda, ka tas viss ir šaubīgi. Proti, jā, veģetāra diēta ir iespējama dažiem dzīvniekiem, tomēr ne visiem. Pavisam skaidrs ir tas, ka nedrīkst savu dzīvnieku padarīt par veģetārieti, nepakonsultējoties ar speciālistu. Veģetārās diētas joprojām ir relatīvi jaunas un joprojām tiek pilnveidotas. Lai pārliecinātos, ka tavs mīlulis tiešām saņems visas nepieciešamās uzturvielas, tev būs vajadzīga neliela palīdzība.

Daudzi cilvēki, kas vērsušies pie vienas no labākajām veterinārēm un dzīvnieku uztura ekspertēm ASV Lindsejas Bulenas, ir pieļāvuši šo kļūdu, tiesa, lielākajā daļā gadījumu gribēdami tikai labu.

“Es domāju, ka daži mani klienti vienkārši uzskata, ka dara labu. Tomēr viņi patiesībā nesaprot, kādam jābūt mājdzīvnieka pilnvērtīgam uzturam,” izdevumam “Live Science” stāstīja Bulena.

Dzīvnieka uztura izmainīšana bez eksperta padoma parasti izrādās kaitīga dzīvnieka veselībai. Dzīvnieku proteīni, no kuriem suņi un kaķi parasti pārtiek, satur daudz aminoskābju, kas vajadzīgas dzīvnieka organismam. Arī augos ir aminoskābes, tomēr nepietiekamā daudzumā. Dzīvnieki, kas nesaņem pietiekamu daudzumu proteīnu, var piedzīvot svara zudumu, muskuļu masas samazināšanos, vājumu, problēmas ar gremošanu un pat šķidruma uzkrāšanos krūtīs vai vēderā.

Kaķiem it īpaši nepieciešams taurīns – aminoskābe, kas atrodama gaļas proteīnos. Kaķi bez taurīna nespēj izdzīvot.

Ja kaķa veģetārajā uzturā netiek iekļauts taurīns kā uztura bagātinātājs, tad pamatīgi var ciest kaķa veselība. Arī citu minerālvielu nepareiza sabalansēšana var kaitēt pūkainajam draugam.

Tiesa, nodrošināt pilnvērtīgu veģetāru un pat vegānu uzturu mājdzīvniekam ir iespējams. Suņiem tas būtu vieglāk, tomēr sarežģītāk ir ar kaķiem. Kaķi ir pilnīgi gaļēdāji, tāpēc daudzas tiem nepieciešamās uzturvielas ir atrodamas gaļā. Dažos gadījumos veterinārārsti rosina gaļu no mīluļa uztura izņemt, īpaši tiem dzīvniekiem, kuriem ir alerģiska reakcija pret gaļu. Suņiem gaļu var aizstāt ar sojas produktiem.

Ja tu plāno savu mīluli pievērst veģetāram uzturam, tad vismaz izvēlies tādu barību, kas ir apstiprināta zinātniskajos pētījumos. Protams, sākumā gan jāpakonsultējas ar veterinārārstu un jāsaprot, vai mīlulim tādā veidā netiks nodarīts lielāks kaitējums nekā labums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu