Trampa "patiesības lietotne" kļuvusi par savdabīgu izsmieklu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pagājušā gada oktobrī bijušais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka “tiks atklāta revolucionāra tehnoloģiju kompānija” - “Truth Social”, kuras mērķis “esot izbeigt lielo tehnoloģiju uzņēmumu īstenoto tirāniju”. Tomēr – ar šo projektu Trampam nesokas tik labi kā gribētos, ziņo BBC.

Prezidenta dienā, 21. februārī, dienas gaismu ieraudzīja “Truth Social” sociālais tīkls.

“Mēs dzīvojam pasaulē, kurā “Taliban” var izpausties “Twitter”, kamēr jūsu labākajam ASV prezidentam ir liegts izteikties,” sacīja Tramps. Sešas nedēļas vēlāk jaunais sociālais tīkls joprojām saskaras ar lielām problēmām un vairāk nekā 1,5 miljons tīkla lietotāju joprojām gaida iespēju, kad varēs sākt izmantot “Patiesības lietotni”.

Numurs 1 419 631

“Truth Social” izskatās gandrīz tieši tāpat kā “Twitter”, kas Trampam liedza izmantot platformu pēc viņa atbalstītāju uzbrukuma Kapitolijam pagājušā gada 6. janvārī. “Twitter” uzsvēra, ka Donalds Tramps pastāvīgi izplatīja dezinformāciju par prezidenta vēlēšanu norisi, piemēram, uzstājīgi paužot, ka “vēlēšanas tika nozagtas”, tādējādi provocējot vardarbību. Divas dienas pēc uzbrukuma Kapitolijam Tramps uz mūžu tika bloķēts no “Twitter”.

“Truth Social” nav pieejams “Android” ierīcēs, kā arī interneta pārlūkprogrammās. Kā izskatās, šis sociālais tīkls faktiski nav pieejams lielākajai daļai cilvēku, kas dzīvo ārpus ASV.

Eksperti norāda, ka “patiesības lietotnes” problēmas ir milzīgas, un arī kāds Trampa sabiedrotais no Republikāņu partijas sacīja, ka “pašlaik nevienam īsti nav skaidrs, kas notiek”.

21. februārī “Truth Social” bija viena no “App Store” lejupielādētākajām lietotnēm. Tomēr lielai daļai cilvēku, kas šo lietotni lejupielādēja, nebija iespējas to izmantot.

Bija pieņēmums, ka problēmas būs īslaicīgas un Tramps varēs sākt publicēt savas “patiesības” jau tuvāko dienu laikā, taču – tas nenotiek. BBC arī mēģināja reģistrēties lietotnē un noskaidroja, ka raidorganizācijas numurs gaidīšanas rindā ir 1 419 631.

Te gan jānorāda, ka “YouTube”, “Instagram” un “Facebook” ir 10 lejupielādētāko lietotņu vidū, kamēr “Truth Social” neatrodas pat pirmajā simtniekā. Tie, kuriem ir izdevies izmantot lietotni, norāda, ka tā ir “patukša”, jo daudzi amerikāņu labējie politiķi līdz šim nav izrādījuši interesi par šo lietotni.

Tikmēr tiek norādīts, ka “Truth Social” lejupielāžu skaits ir samazinājies par 95%. Daudzi no lietotājiem ir vīlušies.

“Jau pirms vairākām nedēļām reģistrējos “Truth Social”, taču joprojām esmu gaidīšanas sarakstā,” sacīja kāds “Twitter” lietotājs. Tikmēr cits jokoja: “Kamēr pienāks mana kārta izmantot “Truth Social”, Tramps atkal būs kļuvis par prezidentu.”

Neparedzēta kavēšanās

“Truth Social” izpilddirektors Devins Nans sacīja, ka sākotnējais plāns paredzēja, ka sociālais tīkls būs “pilnībā funkcionāls” marta beigās, taču lietotnei ir vairāk problēmu, nekā eksperti sākotnēji domājuši. Tāpat acīgākie novērotāji pamanījuši “Truth Social” partnerību ar “Rumble” - video dalīšanās platformu, kas izskatās gandrīz kā “YouTube”.

Konservatīvo un galēji labējo vidū “Rumble” ir populārs serviss, un tam bija jānodrošina “kritiskais sociālā tīkla mugurkauls”. Taču – ja reiz “Truth Social” ir problēmas ar serveriem, kādēļ tik ilgi notiek to labošana?

“Tam būtu jāaizņem dažas dienas, ne sešas nedēļas. Jā, vienmēr, sākot kaut ko jaunu, var būt aizķeršanās. Taču šajā brīdī problēmām jau bija jābūt novērstām. Kāpēc tas nav noticis, neviens īsti nesaprot,” sacīja kāds Republikāņu partijas pārstāvis, kurš ir pietuvināts Trampam.

“Patiesības” konkurence

Tiek norādīts, ka Tramps ir saniknots par to, ka “Truth Social” pieredz tādas problēmas. Šajā sociālajā tīklā viņam jau ir ap 750 000 sekotāju, taču arī bijušais ASV prezidents pēdējo “patiesību” ierakstījis februāra vidū: “Esiet gatavi, jūsu mīļākais prezidents jau drīz būs atpakaļ!”

“Varbūt ir kas tāds, kas pašlaik neļauj pilnībā startēt šo sociālo tīklu. Tā ir [Trampa] pēdējā iespēja padarīt šo sociālo tīklu aktīvu,” norāda Ņujorkas universitātes Sociālo mediju un politikas centra direktors Džošua Takers.

Tāpat jāatceras, ka “alternatīvās realitātes” nišā jau ir savi spēlētāji un Trampa sociālajam tīklam ir tādi konkurenti kā “Gab” un “Gettr”. Pašlaik gan “Truth Social” ir kļuvusi par sava veida izsmieklu – sākotnēji pozicionēta kā lietotne, “kas liks Silīcija ielejas milžiem nostāties uz ceļiem, pašreiz pati nespēj piecelties kājās”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu