Arī Eiropas Savienība un Lielbritānija nosaka sankcijas Putina meitām

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunās sankciju paketes ietvaros, kas Krievijai piemērota par tās iebrukumu Ukrainā, Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas Krievijas prezidenta Vladimira Putina meitām Marijai Voroncovai un Jekaterinai Tihonovai, kā arī vēl 214 fiziskām personām, liecina piektdienas vakarā publicēts oficiāls saraksts.

Putina meitas iekļautas atjaunotajā fizisko personu sarakstā, kam iesaldēti aktīvi un aizliegta ceļošana. Sankcijas noteiktas arī 18 uzņēmumiem.

Starp šajā sarakstā iekļautajiem cilvēkiem ir arī Krievijas lielākās bankas "Sberbank" vadītājs Hermans Grefs, ieroču fabriku īpašnieks oligarhs Oļegs Deripaska, Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Igors Konašenkovs, vairāki Putinam tuvās Rotenbergu ģimenes locekļi, un pašpasludināto Donbasa "tautas republiku" politiskās administrācijas locekļi.

Sankcijas Marijai Voroncovai un Jekaterinai Tihonovai, kas dzimušas attiecīgi 1985. un 1986.gadā, jau iepriekš noteica ASV un Lielbritānija. Viņu māte ir Putina bijusī sieva Ludmila, par kuras šķiršanos no Putina tika paziņots 2013.gadā.

Ziņas par Putina meitu dzīvi ir Kremļa rūpīgi glabāts noslēpums.

Līdzīgus pasākumus pirms divām dienām noteica ASV.

ES paziņoja, ka Marija Voroncova iekļauta sankciju sarakstā kā kompānijas "Nomenko" līdzīpašniece. Šī kompānija ir "iesaistīta Krievijas lielākajā privātajā investīciju projektā veselības aprūpē", tātad viņa gūst labumu no Kremļa un darbojas nozarē, kas nodrošina Kremlim ienākumus.

Jekaterina Tihonova iekļauta sankciju sarakstā tāpēc, ka "viņa pašlaik vada attīstības iniciatīvu "Innopraktika", kuru dibinājuši Krievijas uzņēmumi, kuru direktori ir prezidentam Putinam tuvākā oligarhu loka locekļi", tātad arī viņa gūst labumu no Kremļa un nodrošina tam ienākumus.

ES nolēmusi noteikt piekto sankciju paketi saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu, parādoties liecībām par Krievijas karaspēka zvērībām okupētajā Kijivas apgabalā, arī mierīgo iedzīvotāju spīdzināšanu un masveida slepkavībām.

Līdzās sankcijām fiziskajām personām ES arī apstiprinājusi ogļu importa embargo.

Tās ir pirmās sankcijas, kas Putina sāktā kara dēļ vērstas pret Krievijas ienesīgo enerģētikas industriju un atbilstoši aplēsēm ir vērta četrus miljardus eiro gadā, norādījusi ES prezidentūra.

ES jau sākusi strādāt pie papildu sankcijām, arī attiecībā uz naftas importu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu