Latvijā liegts iebraukt 192 Krievijas un Baltkrievijas kravas automašīnām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Robežšķērsošanas vieta "Terehova", kur notiek projekta "Robežšķērsošanas vietas "Terehova - Burački" attīstība" informatīvais pasākums un uzraudzības darba grupas tikšanās.
Robežšķērsošanas vieta "Terehova", kur notiek projekta "Robežšķērsošanas vietas "Terehova - Burački" attīstība" informatīvais pasākums un uzraudzības darba grupas tikšanās. Foto: Zane Bitere/LETA

No sestdienas līdz otrdienas pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki Latvijā lieguši iebraukt 192 kravas automašīnām ar Krievijas un Baltkrievijas numura zīmēm, pavēstīja VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Lielākajai daļai no šīm automašīnām - 152 - iebraukšana tika liegta sestdien, 9.aprīlī, kad stājās spēkā aizliegums Eiropas Savienības (ES) teritorijā iebraukt automašīnām ar Krievijas un Baltkrievijas numuriem.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, kopš sestdienas Krievijas un Baltkrievijas kravu pārvadātājiem liegts šķērsot ES robežu.

Vaivars skaidroja, ka patlaban Krievijas un Baltkrievijas kravas automašīnu vadītāji jau ir informēti par noteikto ES liegumu, tāpēc samazinās robežu šķērsot mēģinošo skaits.

ES sankcijās ir paredzēti arī atsevišķi izņēmuma gadījumi, kad kravas automašīnas drīkst šķērsot ES robežu.

Piemēram, Krievijas automašīnām nav liegts tranzītā šķērsot Latvijas teritoriju, dodoties uz Krievijas Kaļiņingradas apgabalu. Kopumā kopš sestdienas caur Terehovas un Grebņevas muitas kontroles punktiem 329 automašīnas caur Latviju devušās uz Kaļiņingradu.

Ir pieaugušas kravas automašīnu rindas uz Krievijas un Baltkrievijas no Latvijas puses. Tā otrdien no rīta Grebņevā rindā gaidīja 130 kravas automašīnas, Terehovā - 700 automašīnas ar paredzamo gaidīšanas laiku 78 stundas, Pāterniekos - 310 automašīnas, bet Silenē - 500 automašīnas.

Vaivars skaidroja, ka tas saistīts ar pastiprinātajiem drošības pasākumiem, jo muita daudz lielāku automašīnu skaitu novirza pastiprinātajai kontrolei. Automašīnas tiek pārbaudītas uz sankciju sarakstos iekļauto preču esamību kravā.

Jau ziņots, ka ES ir pieņēmusi jaunas sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, kas transporta jomā aizliedz šo valstu autotransporta uzņēmumiem veikt kravu autopārvadājumus uz ES, kā arī liedz Krievijas karoga kuģiem piekļūt ostām, informēja Satiksmes ministrijā.

Kravu autopārvadājumi ES teritorijā, tostarp tranzītā, ir aizliegti jebkuram Krievijā un Baltkrievijā reģistrētam autotransporta uzņēmumam. Papildu tam sankcijas paredz importa ierobežojumus dažām precēm, ko eksportē Krievija vai kuru izcelsme ir Krievijā, tajā skaitā oglēm un citiem cietajiem fosilajiem kurināmajiem.

Latvija kopā ar kaimiņvalstīm ir viena no iniciatorēm šīs sankciju pakotnes pieņemšanai.

Ņemot vērā iespējamos atbildes soļus, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aicina Latvijas pārvadātājus rūpīgi sekot līdzi lēmumiem šajā jomā un nodrošināt Krievijā un Baltkrievijā esošo transportlīdzekļu nogādāšanu atpakaļ ES valstīs.

Daži izņēmumi attieksies uz būtiskām precēm, piemēram, lauksaimniecības un pārtikas produktiem, humāno palīdzību, kā arī pasta pārvadājumiem.

Ierobežojumu pieņemti piektajā sankciju pakotnē, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu