ASV sūtīs uz Slovākiju vismaz 600 karavīru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

NATO paplašinot militāro klātbūtni austrumu flangā, ASV nosūtīs uz Slovākiju vismaz 600 karavīru, apstiprinājis Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs.

Iepriekš tika ziņots, ka Slovākijā ieradīsies tikai 40 ASV karavīri.

Uz Slovākiju tiks nosūtītas arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, tajā skaitā "Patriot", ko Slovākija saņems Ukrainai nosūtīto zenītraķešu sistēmu "S-300" vietā.

Slovākijā jau atrodas trīs "Patriot" sistēmas, ko apkalpo Vācijas un Nīderlandes spēki, kas atrodas Slovākijā.

"Patriot" ir sarežģīti ieroči. Vienā baterijā ietilpst radari, komandpunkts un raķešu palaišanas iekārtas, kuras jāapkalpo desmitiem karavīru.

Nadjs apstiprināja, ka uz Slovākiju tiks nosūtīts arī radars "Sentinel 3D", pretgaisa aizsardzības sistēma "Avenger" un bruņumašīnas "Stryker".

Slovākijas armijai trūkst bruņutehnikas, tādēļ valdība martā paziņoja, ka iegādāsies 76 Somijā ražotas bruņutransportierus "Patria".

NATO papildspēku klātbūtne vēl jāapstiprina Slovākijas valdībai. Valdība jau ir apstiprinājusi 2100 karavīru klātbūtni, bet pašreizējā situācijā paredzams, ka NATO karavīru skaits varētu sasniegt 3000.

Šie ir pirmie starptautiskie karavīri, kas izvietoti Slovākijā. Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā valdība nevēlējās NATO karavīru klātbūtni Slovākijas teritorijā, jo pret to iebilda lielākā daļa sabiedrības.

Nadjs atklāja, ka sevišķi sarežģīti bijis vienoties par "Patriot" sistēmas piegādi. Slovākijā tā tiks nogādāta, pateicoties ASV lēmumam pārvietot to prom no Vācijas, kur tā bija iepriekš izvietota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu