Zviedrijā aiztur 26 cilvēkus protestos saistībā ar Korāna dedzināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Malmē, Zviedrijā.
Protesti Malmē, Zviedrijā. Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijā nedēļas nogalē notikuši protesti pret galēji labējo ekstrēmistu plāniem dedzināt Korānu, un sadursmēs starp policiju un protestētājiem aizturēti 26 cilvēki, pirmdien paziņoja policija.

Astoņi cilvēki aizturēti Noršēpingā un vēl 18 - blakus esošajā Linšēpingā, policija informēja.

Svētdien sadursmes abās pilsētās izcēlās otro reizi četru dienu laika saistībā ar aktīvistu grupas "Stram Kurs" ("Stingrā līnija"), kas iestājas pret imigrāciju un islāmu, rīkotiem mītiņiem.

Policija informēja, ka svētdien, raidot brīdinājuma šāvienus, ievainoti trīs cilvēki.

Tāpat tiek ziņots, ka aizdedzinātas vairākas automašīnas.

"Stram Kurs" līderis ir jurists un "YouTube" videoblogeris Rasmuss Paludans, kurš plāno kandidēt septembrī gaidāmajās Zviedrijas parlamenta vēlēšanās, bet pagaidām nav ieguvis nepieciešamo atbalstu savas kandidatūras izvirzīšanai, tādēļ devies "turnejā" pa Zviedriju.

40 gadus vecais aktīvists apmeklē kopienas, kurās ir dauz musulmaņu, kur vēlas dedzināt musulmaņu svētos rakstus - Korānu - laikā, kad musulmaņi ievēro ramdānu.

Sestdien Malmē viņš sadedzināja Korānu, bet pēc tam vietējā skolā izcēlās ugunsgrēks, paziņoja amatpersonas. Malmē demonstrācijas laikā aizdedzinātas vairākas automašīnas un autobuss.

"Stram Kurs" mītiņos pēdējo dienu laikā vairākkārt izcēlušās sadursmes starp policiju un "Stram Kurs" uzskatu pretiniekiem.

Ceturtdien un piektdien sadursmēs ievainoti vismaz 12 policisti.

Saistībā ar incidentiem Irākas Ārlietu ministrija svētdien paziņoja, ka ir izsaukusi Zviedrijas pilnvaroto pārstāvi Bagdādē un brīdināja, ka notiekošais var saasināt attiecības "starp Zviedriju un musulmaņiem kopumā gan musulmaņu un arābu valstīs, gan musulmaņu kopienām Eiropā".

Arī Irāna ir izsaukusi Zviedrijas pilnvaroto pārstāvi, lai izteiktu protestu par Korāna dedzināšanu, un nosodītu to, ka Zviedrijas policija ir pieļāvusi, ka Paludans Linšēpingā sadedzina musulmaņu svēto grāmatu.

Paludans 2020.gadā izcieta mēnesi ilgu cietumsodu Dānijā apsūdzībās par rasismu. Viņš plānojis Korāna dedzināšanu arī citās Eiropas pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu