Dažiem smēķētājiem var veidoties ģenētiska noturība pret plaušu vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Degoša cigarete
Degoša cigarete Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka dažiem parasto cigarešu smēķētājiem varētu būt gēni, kas pasargā viņus no ģenētiskas mutācijas, kas savukārt izraisa plaušu vēzi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Genetics”, zinātnieki izanalizēja smēķētāju un nesmēķētāju plaušu membrānas šūnas. Atklājās, ka smēķētājiem bija lielāks ģenētisku mutāciju skaits, kas var izraisīt plaušu vēzi, tomēr slimība neveidojās biežāk.

Lai arī novēroto ģenētisko mutāciju skaits plaušās palielinājās līdz ar smēķētāja stāžu un izsmēķēto cigarešu skaitu, šis pieaugums noteiktā punktā apstājās, proti, mirklī, kad cilvēks 23 gadus no vietas bija izsmēķējis paciņu cigarešu dienā.

Tas varētu liecināt, ka daži rūdīti smēķētāji var iegūt zināmu aizsardzību pret plaušu vēzi. Tiesa, kā un kādos gadījumos tas notiek, vēl joprojām nav skaidrs.

“Dažiem rūdītiem smēķētājiem var izveidoties noturība pret šīm ģenētiskajām mutācijām, vai arī viņi to var mantot. Tas gan nenozīmē, ka dažiem cilvēkiem smēķēt ir droši. Mēs zinām, ka, jo vairāk cilvēks smēķē, jo lielāks ir plaušu vēža risks,” izdevumam “UPI” pastāstīja pulmonologs un viens no pētījuma autoriem Saimons Spivaks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu