Simtprocentīga atkritumu pārstrāde – ambiciozais Dānijas salas plāns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Bornholmas sala apņēmusies līdz 2023. gadam pilnībā pārstrādāt visus cilvēku radītos atkritumus. Jau šobrīd skolās ieviesti konteineri, lai bērni pierastu pie gaidāmās sistēmas. Šajā Dānijas salā dzīvo ap 40 tūkstošiem iedzīvotāju, un ar šo ambiciozi “zaļo” plānu sala nokļuvusi pasaules uzmanība centrā.

Tuvāko desmit gadu laikā gan politiķiem, gan iedzīvotājiem, gan arī tūristiem būs jāpielāgojas sistēmai, kur visi radītie atkritumi tiek uztverti kā potenciāli resursi.

Bornholmas sala
Bornholmas sala Foto: unsplash.com

"Ir svarīgi norādīt, ka izmantoti resursi nav atkritumi.

Katru reizi, kad dedzinām vai aprokam atkritumus, mēs tos izšķērdējam. Tos pēc tam vairs nevaram izmantot.

Cilvēkiem jāapzinās, ka praktiski jebkura atkritumu daļa ir potenciāls resurss," stāstīja sadzīves atkritumu uzņēmuma "Bofa" komunikācijas vadītājs Braiens Jūhansons.

Bornholmas sala
Bornholmas sala Foto: unsplash.com

Dānijā šķiro atkritumus, bet, lai to padarītu vēl efektīvāku, veidos piktogrammu sistēmu ar vairāk nekā 90 dažādiem simboliem, lai izšķirotu visu, sākot no mēbelēm līdz pat bērnu apģērbam.

Kā ziņo Svenikes skolas direktors Tomass Gārfords,

bērniem vislabākās zināšanas ir par plastmasu, jo tā ir visur – jūrā, mežos, pagalmos. Bērni nevēlas, lai putni aizrītos ar plastmasu un lai šos atkritumus ēstu zivis, viņi zina, ka šo resursu var izmantot vairākkārt.

Samazināt radīto atkritumu apjomu un to kaitīgo ietekmi uz vidi apņēmušās visas Eiropas Savienības valstis.

Jau 2030. gadā atkritumu poligonos drīkstēs glabāt tikai 10 procentu no sadzīves atkritumiem.

Latvijā tiek glabāti vairāk nekā puse atkritumu, tomēr ik gadu pieaug to cilvēku skaits, kuri šķiro atkritumus, palielinoties sabiedrības iesaistei videi draudzīgas ikdienas radīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu