Ukrainas bēgļu mājdzīvnieku reģistrācija un veselības prasību izpilde varētu izmaksāt 148 500 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas kara bēgļu mājdzīvnieki Polijā.
Ukrainas kara bēgļu mājdzīvnieki Polijā. Foto: Reuters / Scanpix

Ukrainas bēgļu ievesto dzīvnieku skaitam saglabājoties līdzšinējā apmērā, to reģistrācijai, čipēšanai un obligāto veselības prasību izpildei nepieciešamais kopējais valsts finansējums varētu sasniegt 148 500 eiro, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Valdība otrdien atbalstīja ZM sagatavotos noteikumus, kas paredz atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri, bēgot no Krievijas izraisītā kara, ierodas Latvijā kopā ar dzīvniekiem. Jaunie noteikumi arī nosaka kārtību, kā nodrošināt Latvijā ievesto Ukrainas bēgļiem piederošo dzīvnieku reģistrāciju un obligāto veselības prasību ievērošanu. Šie pakalpojumi tiks sniegti bez maksas.

Ukrainas bēgļiem, kuri Latvijā ieradušies ar savu mājdzīvnieku - suni, kaķi vai sesku, ir jāvēršas tuvākajā veterinārajā klīnikā, lai dzīvnieku reģistrētu, čipētu un, ja nepieciešams, vakcinētu pret trakumsērgu.

Kopš 24.februāra Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kā kompetentā iestāde dzīvnieku veselības uzraudzības jomā bija noteicis pagaidu kārtību rīcībai ar dzīvniekiem, kas ieceļojuši Latvijā kopā ar Ukrainas bēgļiem.

No 24.februāra līdz 19.aprīlim Lauksaimniecības datu centra datubāzē reģistrēti 468 Ukrainas iedzīvotājiem piederoši 398 suņi un 230 kaķi.

Jaunajos noteikumos noteikta kārtība, kādā turpmāk praktizējošie veterinārārsti sniegs pakalpojumus Ukrainas iedzīvotājiem, kuri Latvijā iebrauc kopā ar mājas jeb istabas dzīvniekiem - suņiem, kaķiem un istabas seskiem, kā arī zirgiem, lai nodrošinātu obligāto veselības prasību izpildi.

ZM skaidro, ka ir būtiski novērst cilvēku un dzīvnieku iespējamo saslimšanu ar trakumsērgu, ievērojot plašo trakumsērgas izplatību Ukrainā. Latvijā pēc īstenotiem trakumsērgu apkarošanas pasākumiem PVD ir izdevies apkarot trakumsērgu un Latvija kopš 2014.gada ir oficiāli brīva no šīs bīstamās slimības.

Vairāk informācijas Ukrainas bēgļiem, kas ieceļojuši Latvijā ar mājdzīvniekiem, ukraiņu valodā ir pieejama PVD mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu