Valsts drošības dienests brīdinājis Latvijas Krievu savienību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas Krievu savienības (LKS) aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu, tāpēc Valsts drošības dienests (VDD) aicinājis partiju novērst turpmākas nelikumīgas darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus.

VDD, vērtējot norises informatīvajā telpā, vairākkārt konstatējis LKS un tās pārstāvju aktivitāšu neatbilstību demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Dienesta vērtējumā partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu.

Plašākus komentārus VDD nesniedz.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra LKS Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs, brīdinājums no VDD saņemts apmēram pirms mēneša. Pēc politiķa paustā, nekas neliecina, ka LKS būtu pārkāpusi likumus, turklāt šajā brīdinājumā par likumiem neesot bijusi runa.

"Brīdinājumā VDD norādīja, ka LKS nedrīkst atbalstīt agresiju. Tāpat viņi norādīja uz Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas balsojumu EP, kur viņa neatbalstīja rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā. Mēs visi saprotam, ka tas nav likuma pārkāpums, bet gan politisks balsojums, kas ir katra deputāta izvēle," sacīja LKS līdzpriekšsēdētājs.

Tāpat, pēc Mitrofanova paustā, brīdinājumā bija minēta vēl kāda persona, kas ir LKS loceklis, bet nav amatpersona. LKS līdzpriekšsēdētājs arīdzan norādīja, ka, skatoties no likuma puses, tiesības runāt partijas vārdā ir vai nu līdzpriekšsēdētājam vai valdei kopumā, tomēr VDD brīdinājumā netika norādīts, ka līdzpriekšsēdētājs vai valde ir teikuši kaut ko tādu, kas atbalsta agresiju.

"Šo jautājumu mēs izskatījām valdes sēdē un nolēmām, ka mūsu pienākums ir informēt visas mūsu teritoriālās nodaļas, lai viņi uz vietas varētu koordinēties un nodot informāciju katram partijas loceklim ar lūgumu neizplatīt informāciju, kura pašreizējos apstākļos varētu būt kaitīga, piemēram, informācija, kas atbalsta agresiju, viltus ziņas no nepārbaudītiem avotiem," pauda Mitrofanovs.

Tāpat partija esot lūgusi vispār atturēties no kara apspriešanas sociālajos tīklos. Jautāts, vai ir iespējams izkontrolēt partijas locekļu aktivitātes sociālajos tīklos, viņš norādīja, ka LKS nevar izkontrolēt aptuveni 700 cilvēku, tomēr partija var lūgt nodot informāciju tālāk.

Mitrofanovs atzīmēja, ka arī pats, ja pamana apšaubāmu ziņu sociālajos tīklos, raksta vai zvana partijas locekļiem ar lūgumu tā nerīkoties vai arī dzēst savu ierakstu.

Viņš uzsvēra, ka patlaban situācija ir stabilizējusies. Vairākums partijas locekļu ir diezgan disciplinēti un lūgumu pilda. Partijā asu iekšēju konfliktu patlaban nav.

Politisko partiju likums paredz, ka partijas darbību atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei uzrauga un kontrolē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts ieņēmumu dienests, partiju reģistra iestāde, kā arī citas likumā noteiktās iestādes. Ja iestādes konstatē, ka partija neievēro normatīvos aktus vai partijas darbība neatbilst statūtiem, tās rakstveidā brīdina partiju un uzdod novērst nelikumīgo darbību.

Termiņš pārkāpumu novēršanai nosakāms ne mazāks par 15 dienām un ne ilgāks par sešiem mēnešiem.

Tiesa var apturēt partijas darbību uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ja partija pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas brīdinājumā noteiktajā termiņā nav novērsusi pārkāpumus. Tāpat tiesa var lemt par partijas darbības izbeigšanu.

LKS ir viens no politiskajiem spēkiem, kurš saņem valsts budžeta finansējumu. Vēl šī gada sākumā politiskajam spēkam pārskaitīti 71 904 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu