Video ⟩ "Exit polls": Francijas prezidenta amatā pārvēlēts Makrons

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pulksten 20.00 pēc vietējā laika durvis slēguši Francijas balsošanas iecirkņi. Saskaņā ar vēlētāju aptaujām jeb t.s. "exit polls" prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais prezidents Emanuels Makrons, vēsta BBC.

"Exit polls" rezultāti uzrāda, ka Makrons varētu būt ieguvis aptuveni 58% balsu, savukārt Marina Lepēna - 42%.

Īsi pēc "exit polls" pasludināšanas Lepēna teica uzrunu saviem vēlētājiem, paužot, ka "šie 42% tik un tā ir uzvara", piebilstot, ka turpinās darboties politikā. Iepriekš viņa bija paudusi, ka zaudējuma gadījumā varētu no politikas aiziet.

Makronu ar uzvaru jau apsveikuši vairāku valstu līderi, tostarp Latvijas prezidents Egils Levits un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Esmu gandarīta, ka varam turpināt mūsu lielisko sadarbību," tviterī rakstījusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. "Kopā mēs virzīsim uz priekšu Franciju un Eiropas Savienību."

"Mēs varam paļauties uz Franciju turpmākos piecus gadus," viņai piebalsojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs Makrona pārvēlēšanu amatā nosaucis par "uzticības balsojumu Eiropai".

"Emanuela Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās ir lieliskas ziņas visai Eiropai," pavēstījis arī Itālijas premjerministrs Mario Dragi.

"Francija ir viena no mūsu tuvākajām un svarīgākajām sabiedrotajām," tvītojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. "Ceru uz turpmāko sadarbību jautājumos, kas ir svarīgi mūsu valstīm un pasaulei."

Tikmēr Parīzē, Eifeļa torņa pakājē, norit plašas svinības par godu Makrona uzvarai. Īsi pēc 22.30 pēc Latvijas laika svinību vietā ieradās arī jaunievēlētais prezidents un teica runu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu