Slovēnijas parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzās liberālā opozīcija

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Slovēnijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi liberālā opozīcijas partija "Brīvības kustība", apsteidzot premjerministra Janeza Janšas vadīto konservatīvo Slovēnijas Demokrātisko partiju (SDS).

Provizoriskie rezultāti pēc 98% biļetenu saskaitīšanas liecina, ka Roberta Goloba vadītā "Brīvības kustība" saņēmusi 34% balsu, nodrošinot 40 vietas parlamentā, kurā ir pavisam 90 deputāti.

SDS ieguvusi 24% balsu un 28 mandātus.

4% barjeru iekļūšanai parlamentā pārvarējušas vēl trīs partijas - SDS tradicionālā koalīcijas partnere konservatīvā "Jaunā Slovēnija" un sociāldemokrāti ieguvuši pa astoņiem mandātiem, bet kreisā partija "Levica" - piecas vietas.

Politikas analītiķi pieļauj, ka "Brīvības partija" izveidos koalīciju ar sociāldemokrātiem un Golobs kļūs par premjerministru.

Janša, kurš ir premjers kopš 2020.gada un vadījis valdību arī no 2004. līdz 2008.gadam un 2012.-2013.gadā, tiek kritizēts par autoritārismu un mediju brīvības ierobežošanu. Tagadējā premjera tuvs sabiedrotais ir Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbāns, kurš tiek pelts līdzīgu iemeslu dēļ. Tomēr atšķirībā no Orbāna Janšam ir stingra nostāja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un martā viņš ieradās Kijivā, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Pretstatā Janšas populistiskajai retorikai Golobs, kurš agrāk bijis Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs un vadījis enerģētikas uzņēmumu, vēlēšanu kampaņā pievērsa lielu uzmanību ilgtspējīgai attīstībai un nepieciešamībai īstenot zaļo kursu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu