Krievijas specdienesti sarīko provokatīvus sprādzienus Piedņestrā

Papildināts
TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Starptautiski neatzītās Piedņestras Moldāvu Republikas (PMR) galvaspilsētā Tiraspolē pirmdien nogranda sprādzieni, un Ukrainas izlūkdienests publicēja dokumentu, kas liecina par Krievijas specdienestu līdzdalību šo sprādzienu organizēšanā.

Sprādzieni notika ap plkst.17.45 ēkā, kur atrodas PMR Valsts drošības ministrijas un Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) filiāles biroji.

Ēkai tika nodarīti postījumi un izsisti logi. Uz ielas blakus šai ēkai bija redzamas granātmetēju RPG-22 un RPG-27 atliekas.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde atzīmēja, ka PMR vadība gatavojusies sprādzieniem jau trīs dienas pirms tiem. PMR Valsts komisijas ārkārtējo situāciju likvidēšanai sekretārs Vadims Šmaļenko 22.aprīlī vēstulē Kamenskas rajona priekšsēdētājam Vladimiram Bičkovam lūdzis nekavējoties sagatavot ziņas par "aizsargātu pilsētas civilās aizsardzības pārvaldes punktu" vai nekavējoties tādu izveidot.

"Tātad vēl trīs dienas pirms incidenta PMR vadītāji jau gatavojās tā rīkošanai un parūpējās par aizsargāta un komfortabla bunkura ierīkošanu. Ir acīmredzams, ka šis ir gadījums ir viens no vairākiem provokatīviem pasākumiem, kurus organizē FDD panisku un pretukrainisku noskaņojumu saasināšanai. Pēc autoru ieceres, tiem jāattaisno karš Ukrainas teritorijā vai jāiesaista PMR kaujas darbībās - vai nu kā teritorija ar noteiktu mobilizācijas rezervi, vai kā teritorija, no kuras Krievijas karaspēks varētu veikt uzbrukumus Ukrainas teritorijai," atzīmēja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Apskatot granātmetēju atliekas attēlos no sprādzienu vietas, interneta lietotāji atpazina RPG-27 "Tavolga". Šādi granātmetēji ir Krievijas, Piedņestras, Jordānijas un Gabonas bruņojumā, bet nekad nav bijuši Ukrainas bruņojumā, paziņoja brīvprātīgo interneta projekts "Inform Napalm".

Savukārt otrdien netālu no Ukrainas robežas notika sprādzieni radio tornī, kas pārraida Krievijas stacijas.

Pēc sprādzieniem Piedņestrā Moldovas prezidente Maija Sandu otrdien sasaukusi drošības padomes sēdi.

Sandu preses dienests paziņoja, ka prezidente sasaukusi Augstākās drošības padomes sēdi saistībā ar incidentiem Piedņestras reģionā, kas robežojas ar Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu