Zinātnieks: citplanētieši mūsu visumu, iespējams, radīja laboratorijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Citplanētietis
Citplanētietis Foto: Unsplash

Vai pastāv iespēja, ka mūsu visums ir radīts laboratorijā? Astronoms Eivī Loibs uzskata, ka jā, sakot, ka mēs un mūsu pasaule tiešām varētu būt radīti augstākas civilizācijas paspārnē tālu, tālu prom.

“Kāda pārāka civilizācija varētu būt attīstījusi tehnoloģiju, ar kuras palīdzību, izmantojot kvantu tunelēšanu, radīts “visuma mazulis”,” pagājušajā gadā zinātniskajā žurnālā “Scientific American” rakstīja Loibs.

Viņš saka, ka šī teorija apvieno divus šķietami pretējus jēdzienus: ideju par to, ka pār mūsu likteņiem valda augstāki spēki, un sekulāro kvantu gravitācijas jēdzienu (fizikas jomu, kurā gravitācija tiek saistīta ar kvantu mehānikas teoriju, ko fiziķiem nekad nav izdevies izdarīt).

Galvenokārt šī teorija ir saistīta ar tālu esošu attīstītu civilizāciju spēju savienot kvantu mehāniku ar gravitāciju, lai pēc tam identificētu un atjaunotu visuma sastāvdaļas.

Loibs arī iepazīstina ar jaunu veidu, kā klasificēt to, kas tieši civilizāciju padara attīstītāku. Šis veids ir citādāks nekā padomju astrofiziķa Nikolaja Kardaševa radītā sistēma, kurā civilizācijas ir sadalītas, balstoties uz enerģijas daudzumu, kuru tās saražo un patērē.

Kardaševs nodala trīs civilizāciju tipus: pirmā tipa civilizācijas – Zemes ļaudis – spēj izmantot, tikai to Saules gaismu, kas sasniedz Zemi; otrā veida civilizācijas ir iemācījušās pilnībā izmantot Saules enerģiju; savukārt trešā tipa civilizācijas spēj izmantot visu galaktikā pieejamo enerģiju, vēstīts izdevumā "Popular Mechanics".

Turpretī Loibs ir izstrādājis sistēmu, kurā civilizācijas sadalītas klasēs, balstoties uz to spēju vēlreiz radīt astrofizikas apstākļus, kas noveda līdz civilizācijas eksistencei.

Mēs, Zemes ļaudis, ierindojamies C klasē kā vāja līmeņa tehnoloģiju civilizācija, jo mēs nespētu vēlreiz radīt dzīvībai nepieciešamos apstākļus, ja Saule pēkšņi ietu bojā. Viņš saka, ka mēs pat varētu nolaisties līdz D klasei, ņemot vērā, cik aktīvi mēs cenšamies iznīcināt mūsu planētu. B klases civilizācijas savukārt ir pietiekami attīstītas, lai neatkarīgi no savas Saules spētu radīt apstākļus, kuros tās mīt.

A klases civilizācijas, kas varētu būt mūsu iespējamie radītāji, spētu, teiksim, radīt pietiekami lielu daudzumu tumšās enerģijas, lai radītu “visuma mazuļus” jeb mazākus visumus, kas atrastos viņu kontrolē un kur potenciāli varētu plaukt dzīvība. Tiesa, pēc viņa aplēsēm konkurences dēļ pašlaik varētu eksistēt tikai viena šāda attīstīta civilizācija.

Protams, tā ir visai traka ideja, par kuru tomēr ir interesanti spriest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu