VARAM palielina finansējumu apkures sistēmu nomaiņas programmai; samazina prasības granulu katliem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Granulas. Ilustratīvs foto
Granulas. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) par 10 miljoniem eiro palielina finansējumu atbalsta programmai atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanai, kā arī precizē konkursa nosacījumus, informēja VARAM pārstāvji.

Otrdien, 26.aprīlī, valdība apstiprināja VARAM izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās - atbalsts AER" nolikums".

Grozījumi paredz palielināt konkursā pieejamo finansējuma apjomu, nosakot to 30 miljonu eiro apmērā, kā arī precizē atsevišķus konkursa nosacījumus, lai atbalsts būtu pieejams pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) skaidro, ka pašlaik vērojama ļoti augsta iedzīvotāju interese par atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādi un uzstādīšanu. Latvijas Vides investīciju fondā nepilnu divu mēnešu laikā iesniegti jau 119 pieteikumi.

Iedzīvotāju lielā interese esot nepārprotams signāls tam, cik nepieciešama ir šī programma, lai nodrošinātu zaļas enerģijas piekļuvi un mazinātu mājsaimniecību rēķinus, kā arī veicinātu Latvijas enerģētisko neatkarību.

Grozījumos precizētas izmaiņas attiecībā uz AER iekārtu uzstādīšanu, ļaujot projekta iesniedzējam uzstādīt AER iekārtas ne tikai dzīvojamā mājā, bet arī uz zemes vai citā ēkā, ja tā atrodas projekta iesniedzēja īpašumā vai kopīpašumā un tajā netiek veikta saimnieciskā darbība.

Tāpat veiktas izmaiņas attiecībā uz biomasas granulu katlu energoefektivitātes klasi, mainot to no A+++ uz sākot no A+, ieskaitot.

Papildus tam grozījumi paredz, ka dzīvojamās mājas pieslēguma projektēšanu centralizētai siltumapgādes sistēmai var veikt arī eksperti siltumapgādes sistēmas projektēšanā, kas reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēji. Savukārt, lai atvieglotu projektu iesniegumam nepieciešamo pievienojamo papildu dokumentu apkopošanu un izskatīšanu, gadījumos, kad projektā tiek uzstādīti tikai saules paneļi vai vēja ģeneratori, turpmāk nebūs nepieciešams iesniegt mājsaimniecības rēķinus par elektroenerģijas patēriņu par pēdējiem 12 mēnešiem, tādējādi atvieglojot iedzīvotāju un SIA "Vides investīciju fonds" administratīvo slogu.

Kā ziņots, VARAM bija izstrādājusi šo atbalsta programmu iedzīvotājiem pieaugušo energoresursu cenu samazināšanai un to kompensēšanai.

Konkursā atbalsta pāreju no esošām fosilo energoresursu - dabasgāzes, ogles, dīzeļdegvielas - apkures iekārtām uz jaunām atjaunojamo energoresursu apkures iekārtām - biomasas granulu katli, saules kolektori, siltumsūkņi.

Varēs iegādāties jaunu atjaunojamo energoresursu iekārtu elektroenerģijas ražošanai - saules paneļus, vēja ģeneratorus, neņemot vērā dzīvojamās mājas pašreizējo apkures veidu.

Atbalstu varēs saņemt pieslēguma projektēšanai un izveide centralizētai siltumapgādes sistēmai, neņemot vērā dzīvojamās mājas pašreizējo apkures veidu.

Plašāka informācija par atbalsta programmu pieejama ministrijas mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu