Ķīnā reģistrēts pirmais cilvēka saslimšanas gadījums ar putnu gripu H3N8

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnā kāds četrus gadus vecs zēns kļuvis par pirmo zināmo cilvēku pasaulē, kurš inficējies ar putnu gripu H3N8.

Zēns, kurš dzīvo Henaņas provincē, ar vistām un vārnām saskārās savās mājās, visticamāk, vīrusu saķerot tieši no tām. Šis putnu gripas paveids var inficēt arī zirgus un suņus. Tagad tas beidzot nonācis arī cilvēkā. Tiesa, risks, ka vīruss izplatīsies tālāk starp cilvēkiem, ir zems, vēstīts izdevumā “Reuters”.

Lai arī putnu gripas vīrusi ir radušies putnos un citos dzīvniekos nenonāk vieglā ceļā, tomēr retos gadījumos vīruss pielāgojas un spēj inficēt citus dzīvniekus, piemēram, zirgus un suņus. Retākos gadījumos arī cilvēkus. Putnu gripas vīrusu vidū, kas nonākuši cilvēkā, ir H5N1, H7N9, H5N6, H5N8 un tagad arī H3N8.

Ģenētiskās analīzes Hanaņas provinces lietā liecina, ka jaunais vīrusa variants ir veidojies vairāk nekā no viena putnu gripas vīrusa gēniem. Tāda veida vīrusu sajaukumi ir potenciāli ļoti bīstami cilvēku populācijai.

Tiesa, fakts, ka šis vīrusa paveids nu ir pārlēcis uz cilvēku, nenozīmē to, ka tas viegli izplatīsies cilvēku vidū.

“Mēs bieži redzam, ka kāds vīruss nonāk cilvēkā, bet tālāk neizplatās, tāpēc šis viens gadījums nav pamats lielām bažām,” izdevumam “The Guardian” teica infekciju slimību eksperts Sers Pīters Horbijs.

Pagaidām nav informācijas, kāds ir ar jauno putnu gripas vīrusa paveidu inficētā zēna veselības stāvoklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu