Faktomāts ⟩ Vai "Rīgas satiksme" blēdās ar patieso autobusu skaitu, kas nosūtīti Kijivai?

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video, Facebook, TVNET kolāža

Sociālo tīklu "komentāru policija" nesnauž, un šoreiz nežēlastībā ir kritis uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) videoklips, kurā iemūžināti Ukrainas galvaspilsētai Kijivai dāvinātie autobusi – lai gan tika teikts, ka uz Kijivu tiks sūtīti 11 autobusi, video redzami tikai seši. TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" skaidro, vai komentētājiem ir taisnība, ka uzņēmums noblēdījies ar transportlīdzekļu skaitu, kas patiesībā nosūtīts Ukrainai?

Neizpratni un sazvērestības teorijas raisījis uzņēmuma 26. aprīļa ieraksts "Facebook", kurā publicēts video ar autobusiem, kas ir ceļā uz Ukrainu. 

"Rīgas satiksmes" autobusi ceļā uz Kijivu.
"Rīgas satiksmes" autobusi ceļā uz Kijivu. Foto: Ekrānuzņēmums no video

"Mūsu 11 autobusi ar visām saziedotajām mantām ceļā uz Ukrainu – pie Kijivas sabiedriskā transporta kolēģiem “Київпастранс”," tā rakstīja uzņēmums, kurš pievienoja ierakstam video ar autobusu kolonnu, kas ir ceļā uz Ukrainu.

Kamēr vieni uzņēmumam pauda pateicības vārdus par palīdzības sniegšanu ukraiņiem, novēlot veiksmi autobusu vadītājiem, tikmēr citi metās skaitīt autobusus.

"Kārtējo reizi RS atmazgā naudu – saka un raksta 11 autobusi, bet palaiž 6", "A kur 11 autobusi video, tikai 6, kur pārējie, kaut kas nav tīrs šai akcijai, kārtējā Rīgas satiksmes afēra", "Kur tad vēl 5, jābūt 11 busiem. Pa ceļam pārdoti?" tā komentētāji.

"Pārējos 5 rezerves daļās. Tak tā teica, ka būs rezerves daļās", "Tikai 6, a kur pārējie 5?" "Saskaitīju tikai sešus autobusus?" "A kur vēl 5 pazuda?" "Nu jau tik 6 aiztikuši... tik tālu", "Es tikai 6 saskaitīju, kur pārējie?" – šie ir tikai daži no komentāriem pie ieraksta. Protams, netrūkst arī repliku, ka nepieciešams palīdzēt pašu tautiešiem – "labāk būtu palīdzējuši Latvijas pensionāriem, bērniem, trūcīgajām ģimenēm (..) labāk būtu saveduši pa to naudu mūsu valsts ceļus vai vismaz noņēmuši auto ceļa nodokli".

Komentāri "Facebook" par uzņēmuma "Rīgas satiksme" autobusu skaitu, kas nosūtīts Kijivai.
Komentāri "Facebook" par uzņēmuma "Rīgas satiksme" autobusu skaitu, kas nosūtīts Kijivai. Foto: Ekrānuzņēmums no RS "Facebook" lapas

Vai komentētājiem taisnība, ka uz Kijivu patiesībā solīto 11 autobusu vietā palaisti tikai seši autobusi? Viņiem nav taisnība. Video, protams, ir redzami seši autobusi, bet autobusi tika sadalīti divās kolonnās.

Šajā video ir iemūžināta tikai viena kolonna, kas arī bija iemesls tam, kāpēc komentētāji pie ieraksta sāka izplatīt sazvērestības teorijas par "naudas atmazgāšanu", "afēru" un autobusu "pārdošanu". 

Līdz Kijivai ir nonākuši 11 autobusi. Šo autobusu ceļu līdz Kijivai iemūžinājuši mediji, piemēram, šajā video "Latvijas Televīzija" ir iemūžinājusi visus 11 autobusus. Arī Kijivas mērs Vitālijs Kļičko 30. aprīlī padalījies "Facebook" ar video, kurā iemūžināti uzņēmuma "Rīgas satiksme" dāvātie autobusi, kas jau nonākuši galapunktā – Kijivā.

Arī “Київпастранс” direktors Dmitro Levčenko savā "Facebook" lapā padalījies ar fotogrāfijām ar saņemtajiem autobusiem, kā arī izteicis pateicību par šo dāvinājumu.

"Kijivai tika dāvināti 11 autobusi, un tie visi arī kolonnā, policijas pavadībā tika pavadīti līdz Polijas un Ukrainas robežpilsētai Hrebennei. Konvojā Latvijas teritorijā pavadīja Valsts policija, Lietuvas robežās – Lietuvas policija, Polijā – attiecīgi Polijas policija," portālam TVNET norādīja uzņēmuma "Rīgas satiksme" pārstāve Inese Rozīte. 

Viņa arī norādīja, ka pati bija klāt autobusu braucienā uz Kijivu. Video redzamais fragments, kas radīja komentētājiem aizdomas, uzņemts vēl Latvijā. "Es pati biju šajā vietā un nedaudz aiz Ķekavas apļa pie degvielas uzpildes stacijas gaidīju autobusu kolonnu un filmēju," tā Rozīte. Kā uzsver Rozīte, par to, ka uz Kijivu aizbrauca visi 11 autobusi, liecina vairākas fotogrāfijas un video, to ceļu piefiksējuši arī mediji, kuri veidojuši foto un video reportāžas, kā arī citi klātesošie, kuri bijuši pasākuma vietā un sekojuši visam līdzi. 

"Iespējams, sākotnēji pārpratumu rada tas, ka autobusi no Latvijas izbrauca divās kolonnās, policijas konvoja pavadībā ar burtiski vienas minūtes starpību," tā uzņēmuma pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu