Pasākumu programma ⟩ Visā Latvijā daudzveidīgos pasākumos svinēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas svētkus

Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens/LETA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šodien, svinot Latvijas Neatkarības atjaunošanas 32.gadadienu, visā Latvijā iedzīvotāji aicināti uz dažādiem svētku pasākumiem - koncertiem, sporta aktivitātēm, izstādēm, kūku konkursiem, maizes cepšanu.

Liepājā Jāņa Čakstes laukumā plkst.15 varēs apmeklēt svētku koncertu, stiprinot tautas vienotības un saliedētības sajūtu.

Ventspilī ar koncertu, ar baltiem galdautiem, ar bērnu darinātiem mākslas darbiem, ar dziesmām un dejām svētkus atzīmēs plkst.12. Plkst.15 koncertzālē "Latvija" izskanēs svētku koncerts par godu Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai. Muzikālu priekšnesumu sniegs Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

Tukuma novada Kandavā plkst.14 notiks komponista Ulda Marhileviča un dzejnieka Guntara Rača muzikāls stāsts "Brīnišķīgā satikšanās", savukārt plkst.19 Tukuma kultūras namā notiks svētku koncerts "Latviešu dzejas melodijas".

Svinīgā pasākumā Kuldīgas novada pašvaldība suminās Goda novadnieci Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas ilggadējo direktori, koru "Cantus" un "Ventava" māksliniecisko vadītāju Marutu Rozīti. 11 cilvēki saņems Kuldīgas novada Goda balvas.

Saldū svētki sāksies plkst.8.45 ar Torņa mūziku un plkst.9 notiks dievkalpojums Saldus Sv.Jāņa Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Plkst.11 Oskara Kalpaka laukumā sāksies parāde, kurā piedalīsies Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienības un tehnika. Parādes laikā notiks arī aviācijas pārlidojumi.

Ogrē, Brīvības ielā, pilsētas skvērā, plkst.12 gaidāms Ogres novada kultūras centra amatiermākslas kolektīvu uzvedums "Sanāciet, sadziediet, sadancojiet".

Lielvārdē plkst.11 pie Andreja Pumpura Lielvārdes muzeja varēs baudīt svētku brokastis, bet plkst.19 Lielvārdes kultūras namā svētku koncerts, kurā piedalīsies Katrīna Gupalo un Andrejs Osokins ar koncertprogrammu "Mēness starus stīgo".

Pie Madonas kultūras nama no plkst.14 gaidāmi muzikāli sveicieni no grupas "Sveķi", dejiski brīži no Madonas kultūras nama kolektīviem. Būs iespēja praktiski līdzdarboties radošās darbnīcās, bērniem vizināties mucu vilcieniņā.

No plkst.10 visas dienas garumā arī pie Dobeles atbrīvošanas pieminekļa atzīmēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu. Būs skatāma tautas lietišķās mākslas studijas "Avots" meistaru darbu izstāde, vizualizācija par 4.maija Brīvības svētkiem, Kūdras skulptūru izstāde un darbnīca. Dienas noslēgumā, plkst.20, paredzēts koncerts "Par brīvību" ar īpašajiem viesiem Egonu Pinčeru un Ati Ieviņu.

Jelgavā plkst.10 pie Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa noliks ziedus. Visu dienu varēs apskatīt trīs izstādes, koru dziedātāji radīs vienotības sajūtu brīvdabas koncertzālē "Mītava", bet patriotiskās noskaņās skanēs rokkoncerts kultūras namā.

Jaunolainē no plkst.11 līdz 12 notiks kūku konkurss, stādu svētki sāksies no plkst.12, bet svētku koncerts - no plkst.13.

Bauskas rātslaukumā plkst.18 notiks koncerts "Latviešu roka balādes", lai kopā ar Latvijā pazīstamiem māksliniekiem vienotos dziesmās, bez kurām Latvijas neatkarības atjaunošana nebūtu iedomājama.

Daugavpils Tradīciju mājā notiks maizes cepšana, sviesta kulšana, tējas vārīšana, sveču liešana un dziesmu dziedāšana, bet vakarā gaidāms Ainara Mielava koncerts.

Rēzeknē notiks Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts velobrauciens. Pļaviņās plkst.10, Neretā plkst.12 notiks velobraucieni visai ģimenei.

Balvu kultūras un atpūtas centra laukumā plkst.14 notiks Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts, kurā piedalīsies Tihovsku ģimene un Mārtiņa Kantera trio.

Ludzas novada Zilupē plkst.10 sāksies velobrauciens "Baltas domas baltai Latvijai", savukārt plkst.14 izskanēs koncerts "Skaista mana tēvu zeme". Kārsavā plkst.15 demonstrēs latgaliešu filmas.

Preiļu Romas katoļu baznīcā plkst.10 notiks dievkalpojums, kas būs veltīts Latvijas Neatkarības atjaunošanas svētkiem. Savukārt plkst.11.30 Preiļu kultūras centra āra terasē svētkus ieskandinās novada jauniešu pūtēju orķestris un plkst.13.30 notiks mūzikas grupas "Dabasu durovys" koncerts.

Alūksnes kultūras centra Lielajā zālē plkst.14 pasniegs Alūksnes novada pašvaldības apbalvojumus "Pagodinājums" un "Zelta bite". Muzicēs Kristīne Zadovska, Jānis Lūsēns, Jānis Lūsēns juniors un Evija Mundeciema. Pasākumu vadīs Anta Aizupe.

Valmieras Kultūras centrā plkst.12 notiks Valmieras jauniešu kolektīvu koncerts "Es esmu brīvs", plkst.17 Rūjienas estrādē būs svētku koncerts.

Cēsīs plkst.11 plānota svinīgā ziedu nolikšana pie Uzvaras pieminekļa Vienības laukumā. Plkst.12 Cēsu Izstāžu namā uz pavasara gavilēšanas koncertu un 40 gadu jubilejas izstādi aicina tautas vērtes kopa "Dzieti", lai ikviens varētu smelties spēku un iedvesmu tautas folkloras mantojumā.

Plkst.12 un 14 Cēsu Vēstures un mākslas muzejs piedāvā visiem interesentiem doties stundu garā Cēsu pilsētas ekskursijā, kuras laikā varēs uzzināt, kāda bijusi Cēsu un tās iedzīvotāju iesaiste Latvijas neatkarības atjaunošanā. Tikšanās pie Cēsu Vēstures un mākslas muzeja apmeklētāju centra, Pils laukumā 9. Dalība ekskursijā bez maksas.

Plkst.16 Vienības laukumā notiks Latvijas Neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīts koncerts "Par Brīvību", kurā ar savu klātbūtni piedalīties aicināts ikviens, lai atkal sajustu kopā būšanas spēku un vienotību.

Siguldas novadā iedzīvotāji pulcēsies 17 pašorganizētās svinību vietās, kā arī citos publiskos pasākumos, kurus ir iespēja apmeklēt ikvienam Brīvības svētku svinētājam.

Rīgā ar plašu svētku programmu atzīmēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, rīdzinieki un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt kultūras pasākumus un apskatīt īpašu šim gadam veltītu pilsētvides noformējumu, informēja Rīgas domē.

Rīgā izvietotas vēsturiskas fotogrāfijas no 90.gadu sākuma, tā akcentējot gan Latvijas, gan Ukrainas iedzīvotāju neatkarības centienus.

Domē informēja, ka šis nav tradicionāls pilsētvides noformējums un atšķiras no iepriekšējiem gadiem - šāds koncepts tika radīts, pateicoties Ukrainas vēstniecības, fotogrāfu un arhīvu atsaucībai.

Pilsētvidi rotā arī dizaina objekts "Liesma", kas atrodas pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, interaktīvs dizaina objekts "Brīvības karogs", ko var apskatīt Aspazijas bulvāra un 13.janvāra ielas krustojumā, un vēsturisko fotogrāfiju plakāti afišu stabos un stendos. Tikmēr pie apgaismes stabiem uz tiltiem un ceļu pārvadiem ir izvietotas vertikālās karoglentes; valsts karogi plīvo arī karogkonstrukcijās un mobilajos karogmastos.

Pašvaldībā informēja, ka svētku dienā norisināsies akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!", kuras laikā ikviens varēs doties tradicionālajā tautas tērpu gājienā un nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēc gājiena koncertā Rātslaukumā uzstāsies postfolkloras grupas "Iļģi" un "Rikši", kā arī Katrīna Dimanta ar draugiem un dejotājiem no Rīgas Danču kluba. Pasākumā piedalīsies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Kultūras un izklaides centrā "Hanzas perons" notiks horeogrāfa Jāņa Purviņa dejas izrāde "Vilkaču mantiniece", kas skatītājiem piedāvās konceptuālu un simboliski bagātīgu skatījumu par tradīcijām, latvisko dzīvesziņu un mītisko jūtu pasauli. Dejas izrādes pamatā ir dzejnieces Ilonas Leimanes romāna motīvi, tās libretu radījusi Rasa Bugavičute-Pēce, mūzikas autors ir Edgars Lipors, bet režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Stāstu izdejos tautas deju ansamblis "Līgo".

Tāpat šajā dienā ikviens varēs apmeklēt koncertus, radošo darbnīcu "Radi zaļu Latviju!", mobilo izstādi "Demokrātijas atdzimšana", tematiskas ekskursijas, ceļojumu ar dzejniekiem un Latvijas filmu maratonu, kas šoreiz notiks ne tikai kinoteātrī "Splendid Palace", bet arī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē un kultūras centros "Iļģuciems" un "Imanta".

Pašvaldībā informēja, ka tiks turpināta arī iesāktā tradīcija muzikāli pārsteigt un iepriecināt iedzīvotājus Rīgas centrā un apkaimēs, iepriekš norises vietas neizziņojot. Šoreiz tā būs aktīvāko galvaspilsētas koru uzstāšanās zibakcijā "Brīvības balsis".

Svētku dienas noslēgumā, lai vienotos kopīgās patriotiskās izjūtās, ikviens ir aicināts uz koncertu "Idejas vārdā" laukumā pie Rīgas Kongresu nama - vietā, kas nozīmīga kļuvusi arī tūkstošiem ukraiņu. Tajā dzirdēsiet mūziķi Kārli Kazāku un tādas grupas kā "Siensliens", "Stūrī zēvele", "JUUK", "Baložu pilni pagalmi", "Dzeltenie pastnieki" un "Dzelzs vilks". Aktieris Āris Matesovičs caurviju mākslinieku plejādei atgādinās par šodien tik ļoti nozīmīgo brīvību un neatkarību. Koncertu būs iespējams vērot arī tiešraidē Rīgas domes "Facebook" kontā.

Valsts svētkos izskanēs koncerts "Mārtiņš Brauns - Latvijai!"

Lielajā ģildē šodien plkst.19 notiks koncerts "Mārtiņš Brauns - Latvijai!", svinot un atceroties latviešu komponista 70.dzimšanas dienu informēja VSIA "Latvijas koncerti" pārstāve Ieva Mora.

Viņa vēsta, ka programmā skanēs komponista Brauna kora dziesmas. Koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā, kā arī instrumentālā grupa, ko veido flautists Andis Klučnieks, flīgelhornists Mārtiņš Zujs, taustiņinstrumentālists un perkusionists Henrijs Brants, taustiņinstrumentālists Juris Kristons, basists Mārcis Lipskis, bet marimbu spēlēs Reinis Tomiņš.

Mora atzīmēja, ka aizvadītā gada rudenī, gatavojoties 70.dzimšanas dienas svinībām, Brauns kopā ar diriģentu Kļavu izveidoja dziesmu programmu, lai svinētu savu un Latvijas jubileju.

Programma "Mārtiņš Brauns - Latvijai!" aptver komponista kordziesmas mantojumu no tās pašiem sākumiem - 1982.gada, kad Edgara Račevska rokas vadīta Latvijas Radio kora sniegumā pirmo reizi izskanēja "Ziedu kompozīcija", līdz partitūrai "Ziemeļmeitas".

Mazajā ģildē notiks saviesīgi pasākumi

Šodien, Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs "Mazā ģilde" visas dienas garumā piedāvā vairākus svinīgus pasākumus, informēja centra direktora vietniece Māra Jēgere.

No plkst.12 līdz plkst.15 maršrutā Viesturdārzs - Kronvalda parks - Vecrīga - 11.novembra krastmala notiks gājiens "Neatkarīgais ceļojums ar dzejniekiem", kurā ar dzejas lasījumiem Ērikas Bērziņas vadībā piedalīsies desmit Latvijā dzejnieki: Aivars Eipurs, Krišjānis Zeļģis, Anna Auziņa, Inese Zandere, Ingmāra Balode, Andris Ogriņš, Liāna Langa, Ivars Šteinbergs, Māris Salējs un Arvis Viguls.

Kultūras un izklaides centrā "Hanzas perons" plkst.14 un plkst.18 notiks horeogrāfa Jāņa Purviņa dejas izrādes "Vilkaču mantiniece". Izrādes pamatā ir Ilonas Leimanes romāna motīvi. "Vilkaču mantinieces" libretu radījusi Rasa Bugavičute-Pēce, mūziku - Edgars Lipors, režiju un scenogrāfiju veidojis Reinis Suhanovs. Izrādes stāstu izdejos "Mazās ģildes" Tautas deju ansamblis "Līgo" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Līgo".

Mazās ģildes Lielajā zālē plkst.20 notiks Latvijas Neatkarības atjaunošanas 32.gadadienai veltīts koncerts "Tava zeme paliks", kurā mākslinieciskā vadītāja Inta Teterovska vadībā uzstāsies jauniešu koris "Balsis", soprāns Viktorija Pakalniece, kontrabasists Haralds Arnis, koncertmeistare Ieva Dzērve un dzejniece Inese Zandere.

Koncertā tiks atskaņota dažādu latviešu komponistu mūzika, tostarp Pētera Barisona, Ērika Ešenvalda, Jāņa Norviļa, Valta Pūces un Ulda Stabulnieka darbi. Ieeja koncertā bez maksas, un to būs iespējams skatīties arī tiešraidē Mazās ģildes sociālā medija "Facebook" lapā un tīmekļvietnē "mazagilde.lv".

Kronvalda parka laukumā pie Rīgas Kongresu nama no plkst.17 līdz plkst.22 Rīgas iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt koncertu "Idejas vārdā". Koncertā piedalīsies Kārlis Kazāks, "Siensliens", grupas "Stūrī zēvele", "Juuk", "Baložu pilni pagalmi", "Dzeltenie pastnieki" un "Dzelzs vilks", kuri kopā ar aktieri Āri Matesoviču paudīs ideju par brīvību un neatkarību. Koncerts tiks translēts tiešraidē Rīgas domes sociālā medija "Facebook" kontā un retranslēts sabiedrisko mediju portālā "Lsm.lv".

Notiks pasākums "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!"

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas 32.gadadienu, Kultūras un tautas mākslas centrs (KTMC) "Ritums" sadarbībā ar tautas tērpu centru "Senā klēts" un biedrību "Mans tautastērps" aicina uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un šodien plkst.13 piedalīties tradicionālajā tautas tērpu gājienā, nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī pēc tam apmeklēt svētku koncertu Rātslaukumā.

Kā aģentūru LETA informēja KTMC "Ritums" pārstāve Evija Pučinska, pulcēšanās gājienam notiks Rātslaukumā no plkst.12.30, kur ekrānos paralēli varēs vērot norises Latvijas novados.

Plkst.13 notiks svētku atklāšana ar Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) uzrunu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. No Rātslaukuma pa Kaļķu ielu gājiens vedīs līdz Brīvības laukumam, kur plkst.14 notiks svinīgā ziedu nolikšana.

No plkst.15 Rātslaukumā notiks sadziedāšanās un sadejošanās ar postfolkloras grupu "Iļģi", Katrīnu Dimantu, postfolkloras grupu "Rikši" un folkloras kopu "Rīgas Danču klubs". Pasākumu vadīs Ēriks Zeps un Katrīna Dimanta, režisors - Mārtiņš Kagainis.

Tautas tērpu gājienu kopš 2016.gada rīko tautas tērpu centrs "Senā klēts", lai daudzinātu tautas tērpu daudzveidību un aicinātu to uzvilkt, svinot svētkus. Ar katru gadu interesentu skaits palielinājās, līdz 2019.gadā, sadarbībā ar KTMC "Ritums", pasākums 4.maijā notika Rātslaukumā ar dažādu folkloras kopu piedalīšanos un svētku gājiens vijās cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim, kur kopā ar Saeimas pārstāvjiem notika svinīgā ziedu nolikšana.

"Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!" virtuāli aicina piedalīties visus, kas tālumā, publicējot savu bildi tautas tērpā ar tēmturi "#tautastērpugājiens2022".

Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts

Rīga, 4.maijs, LETA. Rīgas Svētā Pētera baznīcā šodien plkst.16 notiks Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts "Rītausmas mūzika Latvijai", informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Vineta Žilinska.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs būs Andris Veismanis, kura vadītais Rīgas kamerkoris "Ave Sol" dziedās senāku un jaunāku komponistu darbus Latvijai, pavasarim, mīlestībai un dzīvībai. Mūziķu plejādi pārstāvēs Jāzeps Vītols ar "Karaļmeitu", Jēkabs Graubiņš ar "Gaisa dārziem", Jānis Zālītis ar "Birztaliņu" un Pēteris Barisons ar "Latvijā".

Tāpat koncertā tiks atskaņots Aldoņa Kalniņa "Ziedoņa rīts", Imanta Kalniņa miniatūra "Zvani", "Pakāpies kalnā" un himna "Varoni gaidot" no oratorijas "Rīga cēliens", Pētera Plakida dziesma "Akmeņi Vidzemes jūrmalā", Mārtiņa Brauna darbu "Mīla ir kā uguns", Pētera Vaska kompozīciju "Savā tautā". Programmā iekļauta arī Jēkaba Jančevska dziesma "Koki" un Ērika Ešenvalda "Rasa".

Līdz ar kori "Ave Sol" un diriģentiem Andri Veismani un Jurģi Cābuli koncertā piedalīsies kamermūziķu grupa: pianiste Agnese Egliņa, flautiste Anete Toča, čellists Ēriks Kiršfelds, kontrabasists Jānis Stafeckis un ģitārists Āris Ozols. Koncertu vadīs stāstnieks Orests Silabriedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu