Igaunijas takas: apļveida pārgājienu maršruti Dienvidigaunijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Arvien pieprasītāki un aktuālāki kļūst dažāda veida pārgājienu maršruti, kas izveidoti pa apli. Jums nav jāuztraucas par atgriešanās transportu vai jāiet atpakaļ pa to pašu taku, kuru jau vienreiz izstaigājāt. 

Apļveida pārgājienu takas dod iespēju tuvāk iepazīt un apskatīties konkrētas teritorijas ainavu. Pārgājiena dalībnieki gūst papildu gandarījumu par maršruta pabeigšanu tieši tur, kur sāka! Pilnīgi nekāda satraukuma par to, kurš un kā nogādās jūs līdz jūsu atstātajam auto vai citam transportam. Ejot šādos pārgājienos, jūs visu redzēsiet vienu reizi, jo taka neatkārtojas. 

Dabas takas gar Igaunijas upju krastiem

Igaunijas valsts meži ir (RMK) daudz strādājuši, lai izveidotu, marķētu un labiekārtotu Dienvidigaunijas pārgājienu maršrutus gan garu distanču mērotājiem, gan pastaigu mīļotājiem.

Vienas no skaistākajām Igaunijas dabas takām vijas gar smilšakmens atsegumiem gar Ahjas upi Pelvas (Põlva) apriņķī - Taevaskodu, kas tulkojumā nozīmē "debesu mājas".

Šī ainaviskā vieta iemūžināta arī leģendārajā igauņu filmā "Pēdējā relikvija“ (1969), kurā galveno sieviešu lomu spēlē latviešu aktrise Ingrīda Andriņa. Pastaigām iespējams izvēlēties īsākas un garākas apļveida takas gar pašu upi vai tuvākajā apkārtnē.

Taevaskojas – Otteni – Taevaskojas pārgājienu taku (3,8 km) iespējams gan iziet, gan izbraukt ar riteni. Tā sākas pie Lielās Taevaskodas ieža, ved pa Ahjas upes augšējo krastu, turpinās gar Valgeso dzirnavām un pa miniatūru kanjonu.

Ahjas upe.
Ahjas upe. Foto: Publicitātes foto/ Katrin Laurson

Ģimenēm ar bērniem piemērota ir Taevaskojas pārgājienu taka (2 km), kura sākas pie Saesāres autostāvvietas un ļauj iepazīt Ahjas upes krastos esošo Mazo un Lielo Taevaskodu.

Kīdjerves – Taevaskojas – Kīdjerves pārgājienu taka (11,8 km) sākas pie Kīdjerves (Kiidjärve) apmeklētāju centra, vijas pa vienu Ahjas upes krastu līdz Saesāres aizsprostam, pāri tiltam, un atpakaļ. Variet izvēlēties arī īsāku maršrutu – Roiupalu mācību taku (3,5 km), kas daļēji pārklājas ar iepriekšējo, bet ir papildināta ar aizraujošiem mācību stendiem.

Igaunijas purvu un ezeru takas

Vēl viena iespēja iepazīt Dienvidgaunijas dabu ir, izbaudot purvus un ezerus.

Valgeso mācību taka (1,8 km) Pelvas (Põlva) apriņķī, pateicoties savai daudzveidībai, būs pa spēkam ikvienam – tā sākas no modernā Valgeso skatu torņa, vijas cauri Valgeso purvam, iegriežas senā, skudru pūžņiem, ogām un sēnēm pilnā mežā, un noslēdzas pie torņa.

Parika ezers.
Parika ezers. Foto: Publicitātes foto/ Vikejrv Evolumina

Mēnikuno (Meenikunno) purvs Veru (Võru) apriņķī ir tipiskiem purva augiem un kokiem bagāts, to daļēji iespējams izbraukt ar ratiem vai ratiņkrēslu, un tā vidū pat var nopeldēties purva ezerā. Purva taka (5,8 km) sākas no piknika vietas ar skatu torni.

Viljandi apriņķī atrodas slavens ezers sirds formā, gar kuru ved Parika ezera mācību taka (3 km). Pārgājiena laikā variet gan ogot, gan nopeldēties. Segums ir piemērots ratiem un ratiņkrēsliem.

Citus apļveida maršrutus Igaunijas pārgājienu takās meklē šeit un te.

Foto: Publicitātes attēls

Raksts tapis sadarbībā ar Visit Estonia.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu