VIDEO Speciālo uzdevumu vienība nosēdina lidmašīnu uz šosejas Zemgalē

Jānis Vingris
, TVNET | KLIK žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Naktī no 10. uz 11. maiju Dobeles novadā noritēja viens no Speciālo operāciju spēku starptautisko mācību “Trojan Footprint 22” taktiskajiem posmiem ar koordinētu lidmašīnas C-146A “Wolfhound” nolaišanos uz Rīgas–Liepājas šosejas.

Mācību dalībnieki no vairākām NATO dalībvalstīm vingrinājās nestandarta medicīniskajā evakuācijā (MEDEVAC) starp speciālo operāciju un sauszemes spēku vienībām. Naktī uz autoceļa A9 nolaidās lidmašīna, uzņēma ievainotu karavīru un nogādāja viņu specializētā ārstniecības iestādē ārpus Latvijas teritorijas.

Ievainotā simulācijai tika izmantots īpašs manekens, kas spēj imitēt smagi cietušu pacietu. Manekens spēj imitēt pulsu, elpošanu, acu mirkšķināšanu un citas dzīva cilvēka organisma funkcijas.

Lidaparāta nosēdināšana uz autoceļa bija pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad mācību ietvaros uz autoceļa naktī nosēdināta šāda izmēra lidmašīna. Uzdevumu veica īpaši trenēta un ar nakts redzamības brillēm aprīkota lidmašīnas apkalpe.

C-146A “Wolfhound” lidmašīna uz Rīgas–Liepājas šosejas
C-146A “Wolfhound” lidmašīna uz Rīgas–Liepājas šosejas Foto: Edgars Grundšteins (Nacionālie bruņotie spēki)

Amerikāņu Speciālo uzdevumu vienības C-146A Wolfhound lidmašīna ir komerciāls lidaparāts bez militārajiem marķējumiem. Tas spēj sasniegt 500 km/h ātrumu, spārnu izvērsums ir 21 metrs, un tā nosēdināšana uz 8,5 metrus platās Rīgas–Liepājas šosejas bija izaicinājums gan Speciālo uzdevumu vienību pilotiem, gan vienību karavīriem, kas veica šosejas novērtējumu un nosēšanās koordinācijas darbības.

Vienības uz zemes šosejas malās izvietoja gaismas marķierus, noņēma traucējošās ceļazīmes. Piemērota nolaišanās ceļa meklējumos vienības izpētīja divus tūkstošus ceļa kilometru visā Kurzemē. Par piemērotāko tika atzīts 900 metru garais posms Dobeles novadā.

Lidmašīna C-146A “Wolfhound” uz Rīgas–Liepājas šosejas
Lidmašīna C-146A “Wolfhound” uz Rīgas–Liepājas šosejas Foto: Edgars Grundšteins (Nacionālie bruņotie spēki)

Kā intervijā TVNET stāstīja Speciālo operāciju vienību mediķu pārstāvis, 2009. gadā NATO valstīs tika ieviesta tā sauktā Golden hour procedūra, kas paredz ievainoto karavīru evakuāciju un nogādāšanu ķirurgu aprūpē vienas stundas laikā. Šī ir Afganistānas un Sīrijas misiju laikā radīta sistēma ar mērķi pievērst pastiprinātu uzmanību ievainoto evakuācijai un medicīniskās palīdzības sniegšanai. Pateicoties Golden hour sistēmai, kaujas laukā ievainotam karavīram – sašautam, cietušam sprādzienā, helikoptera avārijā vai ar jebkādu citu traumu – ir 91% izdzīvošanas iespēja. Šīs sistēmas ieviešana samazināja mirstību kaujas laukā līdz viszemākajai visā modernās karadarbības vēsturē.

“Trojan Footprint 2022” mācībās visā Eiropā piedalās 2300 speciālo operāciju karavīri no 30 valstīm.

C-146A “Wolfhound” uz Rīgas–Liepājas šosejas
C-146A “Wolfhound” uz Rīgas–Liepājas šosejas Foto: Edgars Grundšteins (Nacionālie bruņotie spēki)
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu