Slovākija un Polija pieprasa ES ātri piešķirt kandidātvalsts statusu Ukrainai

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: Radek Pietruszka

Slovākija un Polija sadarbosies, lai palīdzētu Ukrainai pēc iespējas ātrāk iegūt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, trešdien Bratislavā paziņojusi Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova un Polijas prezidents Andžejs Duda.

Viņi paziņoja, ka kopā apmeklēs savus kolēģus tajās ES valstīs, kas skeptiski izturējušās pret Ukrainas vēlmi iestāties ES.

"Nākotnei un Eiropai un mieram Eiropā ir svarīgi, lai mēr runātu par Ukrainas statusu nākotnē," sacīja Čaputova.

"Tas automātiski nenozīmē pilnu dalībvalsts statusu, kura iegūšanai, protams, jāatbilst kritērijiem. Bet mēs uzskatām kandidātvalsts statusa piešķiršanu par dabisku žestu sarežģītajā situācijā, kādā tagad atrodas Ukraina," viņa piebilda.

Duda norādīja, ka Ukraina aizstāv ne tikai sevi, bet Eiropu pret "mūsdienu Krievijas ambīcijām un impērisko rīcību", un Ukrainai nepieciešams solidaritātes signāls.

"Mēs zināms, ka Ukrainas sabiedrībai pašreiz ir ļoti svarīgi sajust pieņemšanu no Rietumiem," viņš piebilda.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena nesen sacīja, ka Ukraina jau jūnijā saņems pirmo atbildi savam lūgumam uzņemt to ES.

Čaputova un Duda atzinīgi novērtēja abu valstu sadarbību, atbalstot Ukrainu. Kā piemēru viņi minēja vienošanos, saskaņā ar kuru Polijas gaisa spēki novēroja Slovākijas gaisa telpu, lai Slovākija varētu piegādāt Ukrainai iznīcinātājus "MiG-29".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu