Kādas īpašas karalienes Elizabetes II piespraudes stāsts

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/PA/Scanpix

Šis ir stāsts par kādu īpašu karalienes Elizabetes II rotu - "safīra krizantēmas zieda" (Sapphire Chrysanthemum) piespraudi, kas viņu pavadījusi nozīmīgos dzīves brīžos.

Mēs runājam par piespraudi, ko Lielbritānijas karaliene nēsāja un arī aizvien nēsā īpašos gadījumos, sākot no sava medusmēneša un vienīgās meitas (princese Anna) kristībām, līdz Ziemassvētku uzrunai savai tautai.

Foto: AFP/SCANPIX
Foto: AFP/SCANPIX

Britu karaliskajā ģimenē pastāv skaista tradīcija -  nozīmīgus notikumus atzīmēt ar vērtīgām dāvanām rotaslietu veidā! Tomēr Viņas Augstībai, kuras īpašumā ir neskaitāmas dārglietas, tieši šī "safīra krizantēmas" piespraude ieņem īpašu vietu sirdī.

Tas tāpēc, ka no safīriem un briljantiem izgatavotais "zieds - piespraude" kļuva par vienu no pirmajām 20 gadus vecās Elizabetes "personīgajām" rotām. Dāvanas, kuru viņa saņēma 1946. gadā, iemesls bija naftas tankkuģa palaišana ar atbilstošu nosaukumu "Britu princese".

Piespraude uzreiz iekļuva tā laika vēl princeses Elizabetes rotaslietu - favorītu kategorijā: ar to uz krūtīm princese atklāja prezidenta Rūzvelta memoriālu un Parīzes runā brīdināja par nacionālisma briesmām.

Turklāt rotaslietas kļuva par obligātu tēla sastāvdaļu nozīmīgos personīgos pasākumos: fotosesijās ar jauno vīru medusmēneša laikā un arī vienīgās meitas kristībās.

Foto: PA/Scanpix
Foto: Reuters / Scanpix

Vēl nesen karaliene bija redzama publiski ar šo piespraudi pie krūtīm: video vēstījuma laikā Sadraudzības valstīm un tradicionālā Ziemassvētku runas laikā.

Interesanti, ka piespraude parasti tika piesprausta pie maigas krāsas toņu tērpiem vai zilās krāsas gammas tērpiem, lai akcentētu safīrus zieda centrā. Tomēr 2021. gadā karaliene Elizabete II pieļāva izņēmumu,  piespraužot zīmīgo piespraudi pie koši sarkanas kleitas. 

Foto: AFP/SCANPIX
Foto: Reuters / Scanpix
Foto: EPA/Scanpix
Foto: SIPA/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu