Fotogrāfija ir īsta; automašīnas, visticamāk, apgāzuši Krievijas karavīri

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Vairākus simtus Facebook lietotāju pārsteidza fotogrāfija no Ukrainas pilsētas Bučas, kurā redzamas apgāztas automašīnas, bet blakus esošās dzīvojamās mājas logi nav izsisti. Pēc sprādziena nekas tāds neesot iespējams, tāpēc bildē redzamais ir inscenējums, secina lietotāji. Taču mašīnas varēja būt apgāztas dažādu iemeslu dēļ, un, pēc vietējo iedzīvotāju liecībām, tās apgāzuši Krievijas militārie spēki.

“Interesanti, kas tās par bumbām, kas var tā mašīnas izsvaidīt, bet tajā pašā laikā māju logi ir neskarti.”

Ar šādu piebildi Facebook attēlu ievietojusi kāda lietotāja ar viltus profilu. Viņa pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā regulāri izplatīja dezinformāciju par Covid-19 un vakcīnām.

Kādā citā ierakstā fotogrāfijai pievienots teksts krievu un angļu valodā:

“Es vēlētos pasūtīt šos kvalitatīvos īpaši izturīgos logus no Ukrainas, kas palika neskarti pēc krievu bombardēšanas, kuras rezultātā apgāzās visas šīs automašīnas. Pievienojiet pasūtījumam arī sienu krāsu, kas saglabājas tīra pēc šāda sprādziena.”

Taču oficiālajos avotos nekad netika minēts, ka fotogrāfijā redzamās automašīnas apgāzušās sprādziena rezultātā. Bildes autors ir aģentūras Associated Press fotogrāfs Rodrigo Abds. Savā Instagram kontā viņš to apraksta: “Ukraiņu karavīrs ar bērnu grupu soļo blakus iznīcinātām automašīnām” (šeit). Fotogrāfija publicēta arī vairākos citos medijos, piemēram, People un ABC News.

Fotogrāfijas no notikuma vietas liecina, ka blakus pagalmā uz laiku tika izvietoti Krievijas militārie spēki – militārās kravas automašīnas un bruņutehnika. To sacīja arī vairāki aculiecinieki aģentūrai Reuters (šeit).

Foto: Augšā: vietējā iedzīvotāja Olekša Taraseviča liecības Reuters; apakšā – Ellinika Hoaxes ekrānšāviņš no Google maps

Apgāzti vai bojāti transportlīdzekļi atrasti arī citviet pilsētā. Iemesli var būt dažādi. Karavīri var tos izmantot ceļa bloķēšanai vai, piemēram, ceļa atbrīvošanai, ja tie traucē militārās tehnikas pārvietošanai.

Fotogrāfs Emanuele Satolli, kurš fotografēja tajā pašā vietā, Grieķijas faktu pārbaudītājiem no Ellinika Hoaxes stāstījis, ka vairāki iedzīvotāji viņam teikuši – automašīnas apgāzuši Krievijas tanki (šeit).

Secinājums: Fotogrāfija, kas izplatās sociālajos medijos, ir īsta. Transportlīdzekļi var tikt apgāzti vai sabojāti ne tikai sprādziena rezultātā. Konkrētā fotogrāfija oficiālajos medijos nekad nav bijusi izmantota kā pierādījums Krievijas veiktajai bombardēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu