PTAC: no nebanku kreditētājiem aizņemas retāk, bet lielākas summas

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai gan pagājušajā gadā kopējais nebanku kreditētāju izsniegto aizdevumu skaits ir samazinājies, ir pieaugusi vidējā aizdevuma summa, pirmdien preses konferencē norādīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Pēc viņas teiktā, 2021.gads ir bijis atjaunošanās gads nozarei. "Ir vērojams atkal pieagums kredītiem pēc divu gadu samazināšanās perioda. Tirgus atkopjās. Savukārt pašu kredītdevēju ir palicis nedaudz mazāk, bet summas pieaug," sacīja Vītoliņa.

PTAC apkopotā informācija liecina, ka pēdējos divos gados kopējais kredītu skaits patērētāju kredītu devēju kredītportfelī samazinājies par 279,5 tūkstošiem jeb 41%. 2019.gadā izsniegti 690 285 kredīti, 2020.gadā - 480 258, bet pagājušajā gadā jau vien 410 823. Savukārt nozares kopējais patērētājiem izsniegto kredītu portfeļa atlikums pagājušā gada 31.decembrī bija 831,32 miljoni eiro, kas ir par 77,23 miljoniem eiro jeb 10,24% vairāk nekā pirms gada. 

Vītoliņa uzsvēra, ka, ņemot vērā kredītportfeļa apjoma pieaugumu un portfelī esošo kredītu skaita samazinājumu, saistību apmērs uz vienu patērētāja līgumu tikai pieaug. Vislielākais pieaugums vērojams tieši distances kredītu sektorā - salīdzinājumā ar 2020.gadu kāpums ir 57%.

 

Jāatzīmē, ka distances kredītu īpatsvars nozares kopējā portfelī 2021.gadā bija 41%. Tiem seko līdzings un citi ar transportlīdzekli vai citu objektu nodrošināti kredīti - 33% (salīdzinājumā ar 2020.gadu pieaugums par 3 procentpunktiem).

PTAC apkopotā informācija liecina, ka par nebanku kreditētāju aizdevumiem pērn pieaugusi interese arī uzņēmējdarbības vajadzībām. Kopumā 2021.gadā no jauna izsniegto kredītu apjoms juridiskajām personām un privātpersonām uzņēmējdarbības vajadzībām bija 1,166 miljardi eiro, kas ir par 42,63% vairāk nekā 2020.gadā. Šāda veidu kredītu skaits ir pieaudzis par 7,78%. Attiecīgi ir skaidrs, ka arī šajā sektorā ir būtiski pieaugusi vidējā viena aizdevuma summa. 

Vienlaikus PTAC direktore informēja, ka kredītu portfeļa kvalitāte nebanku kreditētājiem ir laba - pagājušajā gadā vidēji nozarē 91,86% izsniegto kredītu bija bez maksājumu kavējumiem. Pēc Vītoliņas teiktā, tas esot 9 gadu labākais rādītājs. Savukārt tādu kredītu, kuru maksājumu kavējums būtu ilgāks par 180 dienām, bija vien 1,69%. 

Centrs arī novērojis, ka aizņēmuma (procentu) likmes ir stabili nemainīgas vai pat ar minimālu tendenci pazemināties. Tas varētu būt skaidrojams ar sīvo konkurenci nozarē. Vītoliņa arī informēja, ka pagājušā gada laikā licencēto nebanku kreditētāju skaits Latvijā samazinājies par 3 uzņēmumiem - līdz 43.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu