Valdība šodien vēl nelems par Straumes iecelšanu KNAB priekšnieka amatā

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdībā otrdien, 17. maijā, tomēr atlikts jautājums par Jēkaba Straumes iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā uz otro piecu gadu termiņu.

Likums paredz, ka priekšnieku ieceļ amatā uz pieciem gadiem Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma, tāpēc galavārds būs jāsaka parlamentam.

Jautājums atlikts Tieslietu ministrijas (TM) iebildumu dēļ. Ministrija norādījusi, ka uz KNAB priekšnieka amatu Ministru kabinets izsludināja atklātu konkursu, tāpēc ministrija aicināja dokumentos norādīt, ka konkursa sludinājums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēts 2022.gada 10.marta laidienā, kā arī norādīt saiti uz konkursa sludinājumu Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Tāpat ministrija aicinājusi dokumentos norādīt, ka Straume tika iecelts amatā uz pieciem gadiem, līdz ar to šī gada 14.jūnijā beigsies viņa pilnvaru termiņš. Papildus ministrija aicināja vērtēt, vai Saeimas lēmumprojektā nebūtu jānosaka, ka lēmums par Straumi stājas spēkā 15.jūnijā.

Attiecībā par Saeimas lēmumprojektam un anotācijai pievienoto papildu dokumentu - protokolu, TM aicinājusi šo protokolu noformēt atbilstoši normatīvajiem aktiem un bez gramatikas kļūdām.

Jau ziņots, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu atkārtoti uzvarējis Straume. Viņu par uzvarētāju konkursa komisija atzinusi vienbalsīgi.

Valsts kanceleja norādīja, ka jautājuma skatīšana atlikta uz vienu nedēļu, ņemot vērā partijas "Konservatīvie" lūgumu koalīcijas sadarbības sanāksmes formātā.

Valdību veidojošo politisko spēku sadarbības līgums paredz tiesības partneriem tiesības lūgt atlikt jautājuma izskatīšanu par vienu nedēļu.

Konkursā bija pieteicies vēl viens pretendents, tomēr šis kandidāts nemaz neatbilda kritērijiem amatam. Šim kandidātam nebija vajadzīgās izglītības, kā arī svešvalodu zināšanu.

Straume sāka vadīt KNAB 2017.gada jūnijā pēc uzvaras iepriekšējā šī amata konkursā. Pirms tam Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu