SPKC: Gripas intensitāte Latvijā joprojām palielinās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Gripas intensitāte Latvijā joprojām palielinās, savā tvitera kontā otrdien, 17. maijā, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kā informēja SPKC, iepriekšējā nedēļā ģimenes ārstu praksēs Latvijā reģistrēti 206 gripas gadījumi.  Savukārt slimnīcas ziņoja par 55 stacionētiem pacientiem saistībā ar gripu.

Šobrīd vakcināciju pret gripu valsts apmaksā ikvienam iedzīvotājam.

SPKC jau iepriekš atgādināja, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir vakcinācija un nav par vēlu vakcinēties arī tagad, īpaši visiem riska grupu pārstāvjiem un tiem, kuriem plānots saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, piemēram, plānveida operācijas vai ārstēšanos stacionārā.

Jau vēstīts, ka Latvijā no 17.marta sākās gripas epidēmija

Vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām kaitēm - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Klepus, drudža, paaugstinātas ķermeņa temperatūras, stipru galvassāpju, nespēka un iesnu gadījumā, SPKC rekomendē palikt mājās, savukārt, lai izvairītos no inficēšanās, - pēc iespējas mazāk apmeklēt publiskas vietas, kur pulcējas daudz cilvēku, un mazāk izmantot sabiedrisko transportu, lietot sejas masku, regulāri vēdināt telpas, bieži un rūpīgi mazgāt rokas. Saslimšanas gadījumā sazinieties ar savu ģimenes ārstu.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem, ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu