Ko kamieļi ēd tuksnesī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kamielis. Ilustratīvs attēls
Kamielis. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Kamieļi spēj izdzīvot sausākajās, karstākajās un neauglīgākajās pasaules vietās, apbrīnojamā veidā spējot sagādāt sev ēdamo. Bet kas notiek vietās, kur, šķiet, vispār trūkst jebkādas dzīvības?

Visas trīs kamieļu sugas - “camelus dromedarius”, “camelus bactrianus” un “camelus ferus” - evolūcijas ceļā ir ieguvušas vairākas priekšrocības un pielāgojumus, lai varētu izdzīvot tuksnešainā vidē. Līdz ar vienu vai diviem kupriem, kurus veido tauki (nē, tie nekalpo kā ūdens rezervju maisi), kamieļiem ir arī ļoti īpašas lūpas, kas lieti noder tuksnesī, vēstīts izdevumā "Live Science".

Kamieļu augšlūpa ir šķelta, un katra no lūpas pusēm spēj kustēties neatkarīgi viena no otras. Tādā veidā dzīvnieks var tikt pie ļoti īsas zāles, kas tuksnešainā vidē aug ļoti lēni.

Kamieļu lūpas ir arī ar biezu ādu un visai cietas, kas gan netraucē to lokanumam. Tas nozīmē, ka kamieļi var vēsā mierā mieloties gan ar ērkšķainiem, gan sāļiem augiem, piemēram, kaktusiem un sāls krūmiem.

Kamieļu muti arī klāj mīkstas papillas jeb izaugumi, kas aizsargā muti no ērkšķiem un ļauj kamielim sagremot un norīt barību.

Vienkupra kamieļi galvenokārt ēd ērkšķainus augus, sausu zāli un sāls krūmus, tomēr nepieciešamības gadījumā var ēst jebkuru tuksnesī pieejamo augu. Kopumā kamieļi ēd zāli, lapas un jebkura tuksnesī pieejamā auga zarus. Tie nesmādē arī savvaļas krūmu jaunos dzinumus un stublājus.

Kas notiek, kad kamielis ir norijis sarūpēto pārtiku? Kamieļiem ir veseli četri kuņģi. Pirmajos divos kuņģos ēdiens tiek daļēji sadalīts un tad vēlreiz sagremots. Pēc tam sagremotais tiek sadalīts ar dažādu mikrobu palīdzību.

Savukārt, ja pārtika nav pieejama, kamielis panikā nekrīt, jo bez ūdens var izdzīvot ilgāk par nedēļu, bet bez ēdiena – mēnešiem ilgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu