Kāpēc zīdaiņi nedrīkst dzert govs pienu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Govis
Govis Foto: Unsplash

Zīdaiņi, kas jaunāki par 12 mēnešiem, ir jāzīda ar mātes krūti vai arī jādod viņiem zīdaiņu piena maisījums. Govs pienu dot nedrīkst. Kāpēc? Vai jaundzimušajiem tas ir bīstams?

Cilvēka piens ir īpaši veidojies zīdaiņu vajadzībām, savukārt govs piens – telēnu vajadzībām. Piemēram, govs piens satur proteīnus, kurus zīdaiņu kuņģim ir grūti sagremot, kā arī tajā trūkst cilvēkbērnam vajadzīgo vitamīnu un minerālu, piemēram, dzelzs, kas ir nepieciešams mazuļa attīstībai.

Lai arī zīdaiņiem paredzētie piena maisījumi ir veidoti no govs piena, ražotāji ir izmainījuši tā proteīnus, kā arī pievienojuši tam citas vitāli nepieciešamās sastāvdaļas. Galu galā zīdaiņu piena maisījums ir krasi atšķirīgs no parastā govs piena, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Zīdaiņu gremošanas traktam, nierēm un imūnsistēmai nepieciešams attīstīties, lai tās varētu droši uzņemt un apstrādāt govs pienā atrodamos proteīnus.

Lielais proteīnu un minerālu daudzums govs pienā var kaitēt zīdaiņa vēl pilnībā neattīstītajām nierēm un izraisīt drudzi un caureju. Tieši tāpēc eksperti iesaka zīdaiņiem to dzīves sākumā govs pienu nedot. Lai arī lielākā daļa zīdaiņu pēc sešu mēnešu vecuma govs pienu var dzert droši, tomēr pastāv iespēja, ka tas var izraisīt alerģisku reakciju un iekaisumu.

Pārejai uz govs pienu arī vajadzētu būt pakāpeniskai un lēnai, lai bērna organisms paspētu pie tā pierast.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu