Kas ir šie dīvainie akmens tornīši uz Marsa?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA, JPL-Caltech, MSSS

NASA zonde “Curiosity” uz Marsa nofotografējusi pārsteidzošus akmens veidojumus, kas atgādina no neredzamas debesu krūzes lietas, laikā sastingušas ūdens straumes.

Patiesība gan nav tik poētiska. Astronomi stāsta, ka šie tornīši vai kolonnas ir veidojušās no cementam līdzīgas vielas, kas reiz aizpildīja senās gultnes plaisas. Mīkstākajiem iežiem lēnām sabrūkot, cietākais materiāls palika, veidojot mums nu redzamās struktūras.

Akmens veidojumi tika uzņemti 17. maijā ar zondes kameru, tomēr NASA ar tiem publiski padalījās tikai pagājušajā nedēļā. Tiesa, lai cik dīvaini izskatītos šīs akmens struktūras, šis nav bezprecedenta gadījums.

Arī Zemes ģeoloģijā šādi veidojumi nav sveši. Tie veidojas erozijas rezultātā un nereti tiek dēvēti par zemes piramīdām vai pasaku skursteņiem. Šie veidojumi atrodami sausā vidē, piemēram Jūtas kanjonos vai Serbijas dienvidos. Nereti šīs piramīdas jeb tornīši var sasniegt pat desmit stāvu ēkas augstumu.

Abi akmens veidojumi uz Marsa izskatās visai trausli, salīdzinot ar tiem, kurus mēs redzam uz Zemes, tomēr tā nav. Tie ir pietiekami stingri, lai spētu turēties pretī Sarkanās planētas gravitācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu