Antarktikā pirmoreiz konstatēta mikroplastmasa

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Antarktikas sniegā pirmoreiz ir konstatēta mikroplastmasa, liecina trešdien publicēts pētījums.

Mikroplastmasa ir vissmalkākais no plastmasu veidiem. Saskaņā ar ASV Vides aizsardzības aģentūras (EPA) apstiprināto iedalījumu mikroplastmasas daļiņu garums ir mazāks par 5 milimetriem.

Jaunzēlandes Kenterberijas Universitātes studente Aleksa Eivsa 2019.gadā savāca sniega paraugus no 19 vietām Rosa šelfa ledājā un bija šokēta, atrodot mikroplastmasu visos paraugos.

"Ir neiedomājami skumji, bet mikroplastmasas atrašana svaigā Antarktikas sniegā parāda plastmasas piesārņojuma apmēru pat visnomaļākajos pasaules reģionos," sacīja Eivsa.

Viņas pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "The Cryosphere", tika atrastas vidēji 29 mikroplastmasas daļiņas uz litru izkausēta sniega.

Mikroplastmasas īpatsvars bija apmēram trīsreiz lielāks tieši blakus zinātniskajām bāzēm Rosa salā, Skota bāzei un Makmērdo zinātniskajai stacijai.

Tika atrasti 13 dažādi plastmasas paveidi, no kuriem visbiežāk sastopama bija PET, kas parasti tiek izmantota bezallkoholisko dzērienu pudeļu un apģērbu ražošanā.

Mikroplastmasas daļiņas var aizlidot tūkstošiem kilometru attālumā pa gaisu, tomēr to nokļūšana Antarktikā var būt saistīta arī ar cilvēku klātbūtni, uzskata zinātnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu