Cihanouska: Baltkrievija faktiski ir okupēta, Lukašenko pilda Putina vēlmes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska uzrunā klātesošos Saeimas deputātus no Saeimas tribīnes.
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska uzrunā klātesošos Saeimas deputātus no Saeimas tribīnes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Baltkrievija faktiski ir okupēta, un Aleksandrs Lukašenko izpilda nevis savas, bet gan Krievijas prezidenta Vladimira Putina vēlēšanās, tai skaitā attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, uzrunā Saeimā sacīja Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska.

Cihanouska uzsvēra, ka Ukrainas uzvara karā dotu iespēju arī Baltkrievijas kļūšanai par brīvu valsti. 

Cihanouska runā izteica prieku par baltsarkano Baltkrievijas karogu, kas izkārts pie Nacionālās bibliotēkas. Mārtiņš Staķis, kurš 2021. gada hokeja čempionāta laikā atbalstīja Baltkrievijas karoga nomainīšanu pret opozīcijas izmantoto karogu, Baltkrievijā esot kļuvis par varoni. “Es ticu, ka mūsu karogs mūs aizvedīs līdz uzvarai,” sacīja Tihanovska.

“Paldies latviešu tautai par solidaritāti ar baltkrieviem un tagad arī ar ukraiņiem. Ukraiņi arī neaizmirsīs jūsu palīdzību. Mums jādara viss, lai apturētu karu un palīdzētu kara upuriem.”

Pret Lukašenko režīma kritiķiem tiek vērstas smagas represijas - šobrīd valstī ir 1200 politieslodzīto, ieskaitot Cihanouskas vīru, kuram piespriests 18 gadu cietumsods. Opozicionāre velk paralēles ar padomju politieslodzītajiem Latvijā, piemēram, Gunāru Astru un Intu Cālīti. “Bet cik ilgi tas vēl būs, tas atkarīgs no mums. No mums – tas nozīmē, kopā ar jums,” piebilda Cihanouska.

Starp Lukašenko režīmu un Baltkrieviju nevar likt vienādības zīmi, viņa uzsvēra, jo 86% baltkrievu ir noskaņoti pret karu Ukrainā. Martā un aprīlī iedzīvotāji organizēja diversiju, lai apturētu krievu armiju, tika traucēta vilcienu darbība, kā arī izveidota vietne, kurā tiek ievākti dati par Krievu armijas kustību, šo informāciju sniedzot Ukrainas armijai.

Opozicionāre lūdz Latviju atrast iespēju izsniegt vīzas un uzturēšanās atļaujas, kas palīdzētu politbēgļiem un jaunatnei. Viņa lūdz palielināt stipendijas baltkrievu studentiem un sniegt iespējas baltkrievu zinātniekiem, kā arī palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kas pārcēlušies uz Latviju. Tiek lūgta arī iespēja Baltkrievijas jauniešiem stāžēties Saeimā, lai vēlāk izmantotu iegūtās zināšanas Latvijas, Baltkrievijas un Eiropas labā.

Cihanouska uzrunu noslēdza ar lūgumu Latvijas iedzīvotājiem šobrīd neceļot uz Baltkrieviju, jo tā ir valsts, kurā cieš nevainīgi cilvēki, tomēr viesi tiks gaidīti tad, kad Baltkrievija būs demokrātiska valsts.

“Dienas šeit man devušas māju sajūtu un pārliecību, ka esam uz pareizā ceļa. Ar šīm sajūtām dalīšos ar baltkrieviem, kuriem trūkst atbalsta. Ielūdzu jūs uz Baltkrieviju ar atvērtu datumu. Noteikti tiksimies, lai atzīmētu kopīgu uzvaru par ļaunumu. Grūti laiki tikai stiprina mūsu tautas. Lai dzīvo Baltkrievija!” teica Cihanouska.

Divas dienas ilgās vizītes laikā Cihanouska tikusies ar Latvijas augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) trešdien tikšanās laikā ar Cihanousku uzsvēra, ka Latvija turpinās sniegt atbalstu baltkrieviem cīņā par tiesībām dzīvot brīvā valstī, baudīt demokrātiju un cilvēktiesības.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Baltkrievijas cilvēku izturība diktatūras un spaidu apstākļos pelna visdziļāko cieņu un apbrīnu.

Latvijas parlaments cieši seko līdzi notikumu attīstībai Baltkrievijā, nosodot cilvēktiesību pārkāpumus un iestājoties par atbalstu demokrātiskajai opozīcijai, pauda Latvijas politiķe. Mūsu solidaritāti apliecina arī deputātu grupas demokrātiskas Baltkrievijas atbalstam izveide Saeimā, kurā iesaistījusies jau piektā daļa parlamentāriešu, pauda Mūrniece.

Cihanouska pateicās Latvijai par sniegto praktisko atbalstu baltkrieviem, kuri raduši patvērumu mūsu zemē. Viņa aicināja turpināt Lukašenko varas neatzīšanas politiku un pastiprināt sankcijas, lai vājinātu režīmu.

Cihanouska kandidēja 2020.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, pēc kurām valstī izcēlās plaši protesti pret diktatoru Aleksandru Lukašenko. Lukašenko pret saviem kritiķiem vērsa skarbas represijas, un aktīvākie baltkrievu opozicionāri patlaban atrodas vai nu ieslodzījumā, vai arī trimdā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu